Slaget om årets julklapp är över. Förra veckan utsåg HUI gps till årets julklapp och nu gör Elektronikbranschen samma sak.

Nyheten, som it24 avslöjade redan förra veckan, presenterades i samband med en presskonferens på Hotel Birger Jarl i centrala Stockholm på tisdagen.

– Jag ska krypa på mina bara knän till HUI och ge dem en tårta där det står ”Grattis HUI, Elektronikbranschen”, säger Anders Appelqvist.

För elektronikkedjorna väntar en anstormning av köpsugna gps-kunder ända fram till jul.

– Det går rekordbra för produkten, försäljningen har ökat flera hundra procent under tredje kvartalet jämfört med i fjol. Det beror på två saker. Den är enkel att använda och priserna går ner. Det har verkligen blivit en ”vilja ha-produkt" och vi kommer att sälja mycket inför julen, säger Sara Widman, informationschef på Siba, som tillsammans med bland annat tolv leverantörer av gps-utrustning fanns på plats på Hotel Birger Jarl.

Enligt Elektronikbranschen beräknas försäljningen av gps-mottagare fördubblas till 700 000 exemplar nästa år, jämfört med årets 350 000.

– Det är en helt annan målgrupp än tidigare då det var bara taxichaufförer och åkare som köpte gps. I dag är det var mans egendom, säger Anders Appelqvist.

Att både HUI och Hemelektronikbranschen har gps som årets julklapp förstärker budskapet, enligt Anders Appelqvist.

På frågan hur säkert det är att spådomarna om årets julklapp verkligen slår in svarar Appelqvist.

– Jag tror att vi har prickat ganska bra, det är det ingen tvekan om. Platt-tv är vi nöjda med. Nästan ännu mer nöjda är vi med är mp3-spelaren som vi prickade in när marknaden exploderade.

Fakta

2001 Dvd-spelare
2002 Dvd-film
2003 Digital stillbild
2004 Mp3
2005 Digitalboxen
2006 Platt-tv
2007 Gps