Antalet webbplatser vars enda innehåll är sponsrade länkar, så kallade parkerade domäner bara växer. 23 procent av alla com- och net-domäner är i dag parkerade, enligt säkerhetsföretaget Verisign.

En mycket stor del av dagens nettotillväxt av com- och net-adresser kan härledas till parkerade domäner.

Domännamnen som registreras är ofta snarlika redan existerande företags-, person- eller produktnamn. Fenomenet kallas typosquatting eller fulregistrering och bygger på att internetanvändare stavar fel när de skriver in webbadresser.

Fulregistrering har blivit en jätteindustri och Google är i hög grad inblandat. Omkring 20 procent av alla felstavningsdomäner innehåller reklam som levereras av Googles Adsenseprogram, enligt en undersökning från säkerhetsföretaget McAfee.

Annonserna som fyller skräpsajten är inte sällan betalda av det företag som den felstavade domänen försöker efterlikna.

– Det dåliga är att kunderna som betalar för annonserna inte är medvetna om det här. Google kan inte säga ’Don’t be evil’ och samtidigt stimulera detta, säger Danny Aerts, vd på Stiftelsen

för internetinfrastruktur, II-stiftelsen, som ansvarar för se-domänen.
Fulregistrering är vanligast i USA, men förekommer allt oftare i Sverige. Mellan en och två procent av svenska domännamn är registrerade för att profitera på felstavningar, enligt II-stiftelsen och McAfee.

Ett typexempel är swed-bank.se, en enkel variation på bankens riktiga domän swedbank.se. Sajten är parkerad hos parkeringsföretaget Namedrive och matas med annonser från Googles Adsense.

En av de högst placerade sponsrade länkarna på skräpsajten är reklam för – Swedbank.

Samma sak på sajten handelbanken.se, där den översta annonsen är Handelsbankens egen.

Det är alltså bankerna själva som får betala när någon klickar på länken, eftersom de köpt annonsplats via Google Adsense. Mycket av pengarna som rullar in i fulregistreringsindustrin kommer således från de företag vars namn utnyttjas.

– Det är förstås inte bara banker som har problem, eftersom det blir mer och mer lönsamt att parkera domäner. Allt som leder till träffar i sökmotorerna är intressant, till exempel personer som figurerar i nyheterna, säger Danny Aerts.

– Företagen som köper annonser måste börja ställa krav på Google. Du måste fråga dig var du vill synas med ditt varumärke. Jag får mängder av samtal från företag som vill att jag ska plocka ner de här sajterna, men jag kan inte spela Gud. Vi har ett tvisteförfarande, men det tar ju några veckor, säger Danny Aerts.

Han anser att Google underminerar nätet med sitt agerande, som han säger beror på att sökjätten hamnat i ett moment 22. Folk börjar i stor utsträckning gå förbi sökmotorerna och skriver in adresserna direkt i webbläsarens adressfält.

För att driva trafik till sina annonser måste då Google sätta upp så kallade affiliate networks, partnerprogram där sajtägare får del i intäkterna om de visar Googles Adsenseannonser på sina sajter.

– Google har blivit beroende av sina affiliate networks, vilket gör att de stimulerar att nätet fylls av mer och mer skräp, säger Danny Aerts, som anser att situationen är ohållbar i längden:

– Google gräver sin egen grav.

Google har erbjudits att bemöta kritiken, men avstått.