Med Linux, stora volymer och billiga processor från Via har Wal-Mart lyckats pressa priserna till 1 300 kronor för de stationära datorer som säljs nu. För 2008 utlovas dessutom bärbara modeller för cirka 2 000 kronor.

CS har frågat ett antal svenska handlare om intresset för ett liknande lågpriskoncept, men ingen tror att detta skulle tilltala svenska kunder.

– Våra kunder vill ha kvalitet och är ganska medvetna om vad de vill ha, därför säljer vi bara märkesdatorer som vi vet uppfyller våra kunders behov, säger Dustins markandschef Stefan von Stein.

En av företagets billigaste, bärbara dator framställer han som en riktig rökare. Den kommer från Lenovo och kostar strax under 4 000 kronor inklusive moms med Celeron-processor, 512 MB ram och 120 GB hårddisk.

För att kunna sälja en dator för 1 300 kronor skulle Windows knappast fungera som operativsystem vilket ju bara det ger ett prispåslag med flera hundra kronor.

– Vi har i dagsläget en mycket liten om inte obefintlig efterfrågan på Linuxmaskiner och jag tror kanske att den målgrupp som skulle varit intresserad av en riktigt billig dator helst vill köra ett familjärt operativsystem, säger Sebastian Knapp, marknadschef på nätbutiken Komplett.

Samma tongångar är det hos Onoff.

– Vi tror inte att en sådan maskin är intressant för svenska konsumenter. Det är för få som känner till vad Linux är. De känner sig mer hemma i en Windowsbaserad värld. Så vi tror att ett hett julklappstips är en bärbar maskin som heter Acer 5315 för 4990 kronor, säger Suzanne Alstermark, ansvarig för Onoffs produktchef för pc.

Bland de få handlare som säljer datorer med Linux förinstallerat märks GGS-Data i Göteborg. Här kostar den billigaste, bärbara datorn dock 5 500 kronor medan en stationär kostar 3 400 kronor. Men företagets vd, Gunne Steen säger att de flesta brukar välja dyrare och mer kraftfulla modeller.

– Jag vet inte om det är en lönsam och bärkraftig affärsidé att försöka sälja så billiga datorer som Wal-Mart gör. Deras idé bygger nog på att man vill försöka komma i blickfånget och sedan sälja andra, mer lönsamma modeller, säger Gunne Steen.

Även Ubox säljer datorer med Linux och här kostar den billigaste, bärbara modellen 5 000 kronor medan en stationär kostar 3 000 kronor.

– Det är i princip så billigt man kan bygga i dag eftersom det i dagsläget inte finns någon leverantör som använder moderkort med den Via-plattform som Everex levererar till Wal-Mart. För att komma under 2 500 kronor måste datorn produceras i sin heltet i Asien men med vår moms, skatter och sociala avgifter blir det ju ingen vinst kvar på en sådan burk ändå, säger Ubox vd, Johan Gårdfeldt.