Prisraser på datorer gav en rekordförsäljning under fjolåret med närmare 1,9 miljoner datorer. Under fjärde kvartalet såldes 618 000 datorer. Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period året före. Bakom uppgången ligger en stark efterfrågan på bärbara datorer. Under fjolåret såldes det cirka en miljon bärbara datorer.

- Försäljningen av bärbara datorer ökade med minst 30 procent och under 2008 kommer det att bli en lägre tillväxt, närmast en halvering gentemot fjolårets siffror. Vi kan ändå få en bra volymförsäljning under 2008, säger David Larsson, analytiker på IT-research.

Han tillägger att det inom bärbara datorer har tillkommit aktörer det senaste åren och utslagning har främst varit bland lokala leverantörer och inom stationära datorer

Enligt David Larsson låg snittpriset i fjol på 7 000 kronor för en bärbar dator. I år landar det runt 6 000 kronor. Medelpriset har halverats under den senaste femårsperioden. Han vill lägga in en brasklapp för att produkterna förändras från år till år och därför bör man vara försiktig med jämförelse.

– Priserna faller vid teknikskiften och beroende av dollarkursen. Men, det kommer att vara en prisnedgång på mellan 10 till 15 procent under 2008. I fjol kunde vi handla en bärbar dator för runt 4 000 kronor och i år har Asus annonserat en dator i 3 000 kronors-klassen, senare under våren. Även flera andra tillverkare har aviserat motsvarande produkter, säger David Larsson.

Störst på den svenska marknaden är HP, följd av Dell och Fujitsu Siemens. Mest ökade försäljningen av LG och Sony, enligt statistik från IT-research.