Fjolåret var enligt prognoser från analysföretagen ett starkt pc-år. Försäljningen ökade med upp mot 10 procent jämfört med året före. Totalt såldes det cirka 1,9 miljoner datorer i Sverige.
Bakom uppgången ligger ett ökat intresse för framförallt bärbara datorer men även kraftiga prissänkningar. Under fjolåret ökade inflationstakten med 3,5 procent. Ökningen motverkades av att pc-priserna föll med 24,8 procent.

Trots fjolårets häftiga prissänkning tror branschexperterna på ett fortsatt prisfall på 10 till 15 procent i år.

– Man tror alltid att nu kan det inte bli billigare. Men, även i år kommer priserna att gå ned med drygt tio procent. Varje prisfall slår hårt mot redan ansatta marginaler. Marginalerna har sjunkit med närmare tio procentenheter de senaste tio åren, säger Christer Haglund, vd på Caperio, och han får medhåll från tillverkaren Acer.

– Jag räknar med att priserna kommer att sjunka med mer än 10 procent under året. Volymförsäljningen ökar, men marginalerna är låga. Under de senaste åtta åren har marknaden varit väldigt konkurrensutsatt. Det går dåligt för distributörerna och ännu sämre för återförsäljarna. Det kommer att bli ett tufft år för kanalen, säger Petter Andersson, kanalansvarig på Acer.

Distributören Ingram Micro förlorar stora summor på de dalande priserna. Om inte priserna stabiliseras måste det ske en konsolidering för att kanalen ska överleva. Det säger Magnus Högvall , Nordenchef på Ingram Micro.

– Om man ser till andra faktorer som exempelvis löner, olja och hyror har det som bekant varit en uppgång. Men, inte när det gäller marginalerna i vårt led. Det är svårt att göra en skälig vinst och täcka kostnaderna, säger han

De stora pc-tillverkarnas jakt på marknadsandelar trycker ner priserna ytterligare i år. Utvecklingen slår hår mot distributörer och återförsäljare. Många väntar på att utslagning ska dra igång på allvar.

Konsolidering och utslagning har varit modeord i it-branschen under flera år. Visserligen har mindre pc-butiker tvingats bommat igen och flera distributörer brottas med ekonomiska problem men än så länge har det inte skett någon utslagning på bred front.

Om priskriget mellan de stora pc-jättarna trappas upp är risken överhängande att utslagningen sätter fart på allvar. Det anser flera branschkännare som it24 varit i kontakt med.

– Det är frustrerande att leverantörerna är upptagna med att föra marknadsandelskrig och dumpar priserna när efterfrågan på bärbara datorer är stor. Nu när alla har möjligheten att tjäna pengar, säger Petter Andersson kanalansvarig på Acer.

Priskriget drabbar även leverantörerna och många befarar att en jätte som HP allt mer väljer att gå förbi kanalen.

– Resultatet kommer att bli att flera leverantörer kommer att gå förbi kanalen. HP struntar i kanalen. Att HP mestadels säljer via kanalen stämmer inte, säger Magnus Högvall Nordenchef på Ingram Micro.

Jonathan Stjernlöf, chef på HPs partnerorganisation säger att ju mer priserna fall desto mer är leverantörerna beroende av kanalen.

– Även om snittpriserna faller finns det annan kringutrustning och det finns goda marginaler där man kan tjäna pengar på. När datorer säljas med paketerade lösningar blir återförsäljarna det stora vinnarna. Försäljningen av bärbara datorer börjar den alltmer likna mobilen, säger Jonathan Stjernlöf.