Jens Ljunggren har alltid tyckt att miljön är viktig, men en miljökämpe blev han över en kväll hösten 2006. Det var då han såg En obekväm sanning.

- Jag hade inte klart för mig att läget var så dåligt. Jag kände att jag behövde göra något och när jag sökte på nätet efter tips på klimatvänliga produkter så fanns det ingen bra sajt för det, säger han.

- Så jag köpte domänen Klimatsmart.se med tanken att jag skulle göra en sådan sajt själv. Det var innan ordet började användas i media, så det var bra tajming. Jag gjorde en enkel version av sajten förra våren, men det var i höstas vi gjorde den på riktigt.

Jens Ljunggren har hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med värdepapper av olika slag. Att driva en sajt är helt ny business för honom.

- Men det här ska drivas som ett företag. Jag vet inte så mycket om hur man marknadsför en sajt eller lockar trafik, men vi kommer att anställa medarbetare som kan det. Inom ett år har vi två-tre anställda och fler lösa medarbetare som skriver och är redaktörer för olika områden. Det här är en seriös satsning.

Idag har Klimatsmart mellan 100 och 200 besökare varje dag och tips på 650 produkter. Alla produkter kontrolleras och betygsätts av Jens själv och ibland hans fru Gita.

- Det vi måste bli bättre på är att få in tips från besökare. Det är lätt att lägga in sina egna tips på sajten och det var en av drivkrafterna att starta den, att gräsrötter skulle kunna dela med sig. I första skedet är det en nationell sajt med tips, men tanken är att det ska ner på lokal nivå också. Att man till exempel ska få tips om vad som är närodlat.

Idag drar Jens Ljunggren in lite pengar på reklam – det är ett antal miljösmarta organisationer och företag som har sina loggor på sajten. Tio procent av alla intäkter investeras i miljöteknik och förnybar energi. Något som ska även när intäkterna ökar. Jens har också dragit igång ett nytt företag för pensionssparande i klimatsmarta företag, Godpension.

- Min filosofi är inte att skuldbelägga eller kritisera företag som inte gör allt på ett bra sätt för miljön, utan att framhäva de som gör det. Det ska vara enkelt och kul att vara klimatsmart tycker jag.