Cidron Services har lagt ett kontantbud på Tietoenator om 15,50 euro per aktie, vilket innebär en premie om 38 procent jämfört med onsdagens stängningskurs.

Affären värderar Tietoenator till 1,1 miljarder euro.

– Vi tycker att Tietoenator är ett starkt och intressant bolag som kan utvecklas ännu bättre utanför börsen, säger Robert Furuhjelm.

Varför är det bättre att vara utanför börsen?
– Man kan få en bättre långsiktighet som de inte har möjligheter till om de är på börsen.

Kommer ni att få igenom affären?
– Vi är övertygade om att vi får igenom affären. Vårt bud är 38 procent högre än vad aktien handlades för i går och vi bedömer att aktieägarna i slutändan kommer att se väldigt positivt på det här.

Hur ser planerna ut, vad ska ni göra med bolaget?

– Vi kommer att fortsätta den strategi som ledningen har lagt med ett starkare fokus på Norden. Det är viktigt att satsa där man är starka och att man lägger mer kraft på de kunder man har. Sedan gäller det att undvika de leveransproblem bolaget har haft tidigare.

Hur påverkar det Tietoenators svenska verksamhet, kommer det att bli fler nedskärningar?
– Som sagt, de planer som nuvarande ledning har lagt ligger. Bolaget har en bra position i Sverige och vi ska förstärka den marknaden kraftigt.

Hur ska ni lyckas med det?
– Genom att vi investerar på rätt ställen. Vi ska se till att vi har rätt personer, rätt fokus, rätt uppföljning och rätt incitament för den säljande personalen. Vi har goda erfarenheter från branschen tidigare, genom Personec.

Har det funnits andra bolag som ni har tittat på?
– Det här teamet har bara fokuserat på Tieto, men Nordic Capital utvärderar ständigt nya projekt.

Om affären blir av kliver Teliasoneras före detta vice vd Harri Koponen in som arbetande styrelseordförande i Tietoenator.

- Tietoenator har som marknadsledare i Norden en stark position med en imponerande kundbas. Vi är övertygade om att vi tillsammans med Tietoenators kompetenta medarbetare kan bygga vidare på Tietoenators styrkor och med stöd från en engagerad ägare skapa ett ännu starkare bolag, säger Harri Koponen i ett pressmeddelande.

Tietoenators vice vd Åke Plyhm vill inte kommentera affären med hänvisning till att det är en ägarfråga.