Efter åtta år i egen regi säljer grundarna Henrik Holmström och Gustaf Sahlman sitt bolag Polopoly till medieteknikbolaget Atex för 140 miljoner kronor.

Affären gör Holmström och Sahlman till mångmiljonärer. Holmström tjänar enligt Dagens Industri 40 miljoner på affären och Sahlman blir inte heller lottlös.

– Jag har ungefär 15 procent av aktierna så det blir väl runt 20 miljoner, säger han.

Utvecklingen av Polopolysystemet startade 1996 då Dagens Nyheter sjösatte sin satsning på nätet. År 2000 blev Polopoly ett eget bolag med bland andra Bonnier som delägare.

Sedan dess har Polopoly klivit fram som medieindustrins främsta verktyg för publicering av nyheter på nätet. Bland kunderna märks bland andra DN, Expressen, IDG, SVT, Aftonbladet, NRK med flera.

Enligt Gustaf Sahlman kommer det mesta att fortsätta som vanligt, men med väsentligt större resurser.

– Det blir mer resurser, mer sälj och mer teknologi och så kommer vi att komma ut på många fler marknader. Vi har jobbat utan riskkapital och extern finanisering sedan starten. Vi startade i mars 2000 när man inte borde ha gjort det. Vår edge är att vi är duktiga när Internet är affärskritskt och just vid den tiden var det inte så många som tyckte att internet var affärskritiskt, säger han.

Vad har du för bild av köparen Atex?

– Det är ett stort företag med verksamhet runt hela världen. Fokus i dag är främst mediemarknaden. Vi kommer att bli navet för dem när det gäller krävande internetkunder.

Fanns det andra bolag som var intresserade?

– Vi jobbar med massor av olika återförsäljare. Atex är en sådan som vi har haft diskussioner med och så har det ena lett till det andra.

Vad säger din magkänsla, var det rätt att sälja till dem?
– Självklart, annars skulle vi inte gjort det. Vi kommer ut på otroligt många marknader och bland deras kunder finns i princip alla världens stora medieföretag.

När blev köpet klart?
– Det var alldeles nyss.

Blir det något rejält firande nu?
– Nej, det har vi nog inte tänkt. Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba stenhårt. Vi kommer att vara en del av Atex verksamhet och allt ska drivas vidare. Det viktigaste är att se till att det blir bra för företaget, kunder och partners.