Den som besöker Tyda.se idag möter en strikt, för att inte säga tråkig sajt. Men det är visserligen bara ett tillfälligt utseende, men den som väntar sig färgexplosioner kommer att bli besviken även i framtiden.

- Eftersom vi vill ha respons från våra användare och höra vad de vill, ha vi med flit gjort sajten extremt avskallig och grå. Så kommer den inte att se sedan, men våra besökare vill inte ha massa blingbling så den kommer at vara rätt strikt och enkel även i framtiden, säger Tommy Svensson.

På sajten har man genomfört en kombinerad tävling och enkätundersökning där man fått in över 6000 svar från användarna. Det är dessa som ligger till grund för nya Tyda. Bland nyheterna finns bland annat bättre funktioner för hur ord uttalas, fler forum, digitala å, ä och ö-knappar för dem som saknar bokstäverna på sitt tangentbord och vidaresökning på Google och Wikipedia.

Tyda.se startades för två år sedan. Idag äger Lunarworks majoriteten i bolaget. Tyda.se är helt inriktat på översättning mellan svenska och engelska. Med 1,5 miljoner svenska och engelska uppslagsord är sajten överlägset störst.

- Enda konkurrenten, om den kan kallas så, är statliga Lexin, men den är egentligen till för invandrare och minoritetsspråk. Alla som testar Tyda istället går över till oss, vi har en hundra procentig konverteringsgrad.

Relanseringen av sajten med ny design kommer under april. Sedan drar jakten på ökad trafik igång. Idag har sajten strax över 100000 unika besökare i veckan, men målet är 500000 och en plats bland de 30 mest besökta sajterna i Sverige.

- Till skillnad mot många andra sajter har vi en affärsmodell som håller. Många sajter och tjänster kommer att försvinna med tiden, men folk kommer aldrig att lära sig varenda engelskt ord och därför kommer behovet av en översättningssajt heller aldrig att försvinna.

Intäkterna på Tyda.se kommer från annonsförsäljning, men i framtiden finns nya affärsmöjligheter. I bolaget arbetar man bland annat med teknik för att översätta hela meningar och stycken mellan engelska och svenska.

- En sådan tjänst kommer inom något år eller så, och det öppnar helt nya möjligheter att tjäna pengar. Att vi tittar på att göra Tyda tillgängligt i mobilen är heller ingen hemlighet, säger Tommy Svensson.