Intresset för teknik väcktes redan i treårsåldern och vid tio års ålder fick han sin första dator (Dell Dimension XPS R400).

Efter det var han fast.

I dag är Toni Cherfan 14 år (fyller 15 i sommar) och hejare på att konfigurera nätverk. Han är förmodligen Sveriges yngsta certifierade Ciscoexpert och läser steg två i certifieringsutbildning på distans via Jönköpings Tekniska högskola.

- Jag läser andra delen av csna-utbildingen. Det är inte så jättesvårt. Det är inget som jag inte förstår men jag siktar på att ta ccie som är en väldigt stor certifiering, säger Cherfan när it24 träffar honom på Ciscos huvudkontor på Liljeholmen söder om Stockholm.

Han är där i egenskap av praoelev och spenderar timme ut och timme in i Ciscos stora testlabb.

- Här finns hur mycket roligt som helst. Det bullrar ganska mycket men jag får bygga och testa olika nätkonfigurationer, säger Cherfan.

Bredvid sig har han resväskan som är fullproppad med switchar, brandväggar och fiberkablar som han får ta med sig hem till pojkrummet i Nässjö.

- Pappa sponsar mig med prylar ibland men jag har ju inte så mycket pengar så det här är jättebra. Jag sätter ofta upp nät och ordnar lan-partyn hemma och tjänar kanske 500 kronor per gång, säger han.

Intresset för just nätverk vaknade till liv när han fick en dataväxel av pappan till en närstående vän.

- Jag var väl 13 år när jag byggde mitt första domännätverk och då fick jag en Cisco-switch. Jag hade aldrig sett en switch som man kunde konfigurera förut och min kompis pappa visade mig hur konsolen fungerade. Jag lärde mig alla kommandon på mindre än en vecka.

I dag har han två switchar och en router monterade i ett rack bredvid skrivbordet. Han har även ett antal servar och persondatorer.

Toni Cherfan är inte bara en ovanligt duktig nätverkstekniker. Han är även en erkänt skicklig hackare. Han vann en hackertävling i samband med Dreamhack i somras.

- Det var en fiktiv miljö där vi skulle ta oss igenom olika saker och modifiera en hemsida.

På frågan om han använt sina kunskaper på webbplaster där han inte borde använda dem svarar han.

- Jag har väl testat någon gång men numera är jag helt emot det. Jag gör det bara om jag blir tillsagd av någon som vill att jag ska testa deras säkerhet.

Liksom många andra tonåringar har han en bestämd uppfattning om fildelning och dator i allmänhet.

- När man ser hur Antipiratbyrån ger sig på alla privatpersoner är det bäst att vara försiktig. Men det blir säkert ändring när vi får se hur det går i målet mot Pirate Bay. Jag tycker att fildelning för privatbruk borde vara tillåtet. Jag är väldigt besviken på hur skivbolagen och hela industrin agerar. De borde fokusera på de kommersiella kopierarna istället för att jaga tonåringar.

När det kommer till datorer och operativsystem föredrar han XP framför Vista. På servrarna är det Linux som gäller.

- Vista är inte världens bästa operativsystem. Det sänker prestandan för mycket. XP är gammalt men fungerar. När det gäller hårdvara gillar jag HP på servar. Arbetsstationer bygger jag helst själv för att ha kolla på alla komponenter.

Efter en timme med Toni Cherfan står det klart att han är skarp, skicklig och ambitiös tonåring. Han drömmer om att få konfigurera och bygga stora företagsnät.

- Jag är väldigt mycket i framkant. Jag har hittills inte någon i min ålder som är så intresserad av nätverk. Jag tycker det är jättespännande att förverkliga nätverksidéer på pappret till verkliga nät.