Sen januari i år jobbar före detta Ericsson-utvecklaren Erik Åkerfeldt på amerikanska Freescales kontor i Bangalore. När IT24 träffar honom utanför hans kontor är det inte svårt att känna igen svensken –193 lång och med rött hår är han ingen vanlig syn i Indien.
- Det är som att vara tjej på Ericsson – alla vet vad man heter även om man inte träffat dem förut.
Erik Åkerfeldts och hans indiska kollegors uppgift är att skapa en ny mobilplattform som ska läggas på Freescales mobilchip och säljas till de stora telefontillverkarna. Det är dock en bit kvar till färdig, stabil produkt.
- Vi bygger 5 procent av plattformen själva och köper resten från tredje part. Sen slänger vi på det på vårt chip. Man kan jämföra det med att vi har en solid grund men låter andra bygga husväggar och tak. Sen flyttar vi in. Men vi vet inte om de har byggt huset på grunden, eller om det diffar lite till höger eller vänster, säger Erik Åkerfeldt.
Fram till december i fjol jobbade han som teknisk koordinator för mjukvarudelen av en 3G-plattform på Ericsson. I höstas rekryterades han av en före detta kollega till Freescale, ett bolag som tillverkar halvledare som bland annat används inom bilindustrin. Företaget kämpar med att ta fram en ny produktportfölj inom telekom – och det är här Erik Åkerfeldt kommer in i bilden.
- Jag jobbar med debugging på systemnivå. Jag ser till att vi fokuserar på rätt saker, det som verkligen löser problemen. Syftet är att få upp stabiliteten.
Hur funkar det?
- Vi kämpar i motvind. På Ericsson gjorde vi det mesta själva, här köper vi in mjukvara från tredje part vilket gör att vi inte har full förståelse för produkten. Det är en utmaning. Men utvecklarna här i Indien är otroligt engagerade och jobbar kvällar och helger för att bli klara.
Erik Åkerfeldt berättar att hans arbetsuppgifter i Indien från början var ytterst oklara – när han kom till Bangalore fick han en lägenhet, bil, chaufför och ett skrivbord. Men han fick inget att göra och inget team att jobba med.
- Jag fick börja från scratch och skapa min egen roll. Nu har jag blivit en person som folk går till med frågor, jag tittar över axeln och bollar frågor. Jag är en av få här som varit med om att lansera en plattform tidigare.
En svårighet Erik Åkerfeldt möter bland de indiska utvecklarna är att var och en bara har koll på sin egen modul, ingen tar helhetsansvaret. Det hålet försöker nu Erik Åkerfeldt fylla. Men det är svårt att få gruppen att ändra arbetssätt.
- Min metodik är att få folk att inte ta saker för givet. Det är så man debuggar – felet kan finnas var som helst. Du kan inte bara titta på att din egen bit funkar. Det var samma problem på Ericsson, men det är ännu mer så här, säger Erik Åkerfeldt.