-Det är det gamla vanliga, det börjar med en pojkvän eller brorsa som spelar. För min del var det en gammal pojkvän som höll på med Counter Strike. Först så irriterade jag mig på att han alltid spelade, sedan så provade jag själv. Det tog en kvart så var jag fast, berättar Thelma Lundin.

Det var sju år sedan. Idag är Thelma Lundin, med alias Queen, en av de bästa kvinnliga spelarna på Counter Strike i världen.

Counter Strike är ett onlinespel där två lag tävlar om att skjuta ned varandra. Det är ett av de största spelen inom genren e-sport och man räknar att det spelas av uppskattningsvis 100 miljoner människor. Lagen möts på stora tävlingar där de bästa tjänar pengar genom prissummor och sponsring. Tjejlag och killag tävlar separat.

-Tidigare så spelade jag med lite olika killgäng eftersom det inte är lika lätt att hitta tjejer att spela med. Men genom spelet lärde jag känna Sofi Byström och 2004 ringde hon mig och frågade om jag ville vara med i ett lag som hon satt ihop. De andra var ett par tjejer som vi träffat under VM i e-sport, ESWC, i Paris året innan, som liksom vi inte hade någon fast grupp. Det är därför som vi kallade oss för Les Seules, de ensamma.

Tjejerna tränade tillsammans i bara två månader innan de ställde upp i ESWC i Paris samma år. De hamnade på en fjärdeplats och fick enorm uppmärksamhet.

-Från början hade vi inget uttalat mål med laget, utan ville bara tävla och se hur det gick. Efter tävlingen blev vi bjudna till New York. Där vi blev intervjuade av Sync magazine, det var photo-shoots och vi deltog i ett stort event. Dessutom hade vi blivit tillfrågade om vi ville ha en egen tv-show. Då satte vi oss ned och pratade seriöst om vi ville behålla laget. Och alla ville satsa. Så vi sa, nu kör vi.

Ett av Les Seules mål är att se till att reglerna ändras så att tjejlag och killag kan tävla mot varandra.

-Det är ju inte precis så att fysiken gör någon skillnad på hur bra man spelar, säger Thelma Lundin. Däremot så går det ju kanske tiotusen killar på en tjej, så det är ju inte lika lätt att hitta spelpartners för oss.

Les Seules kommer både från Sverige, Norge och Danmark. De umgås och tränar genom att träffas via internet. Thelma Lundin berättar att hon oftast träningsspelar ensam flera timmar om dagen för att sedan mötas upp med de andra och spela träningsmatcher mot andra lag.

-Alla lägger olika mycket tid på spelandet, eftersom vi också måste försörja oss på olika sätt. Vissa av tjejerna pluggar. Själv har jag ett städjobb på Vasateatern som fungerar jättebra för mig eftersom jag kan styra arbetstiderna till viss del.

Gemensamt för alla i laget är tävlingsandan. Alla hatar att förlora, säger Thelma Lundin, och berättar att Les Seules idag är rankade tvåa i världen av tjejlagen.

Just nu har dock spelandet blivit lite lidande när laget har promotat tv-serien Play Us som kommer att sändas på MTV under sommaren. Serien spelades in under ett par veckor under 2006 och tjejerna fick resa runt till olika världsdelar och uppleva fantastiska saker, berättar Thelma Lundin, som medverkar i de senare avsnitten av serien.

-Tv-teamet ville utmana oss på olika sätt fysiskt och psykiskt för att se vad vi klarade av och samtidigt stärka oss som lag. Jag minns speciellt när vi var i Malaysia och mitt i natten fick klättra i en enorm grotta fylld av fladdermöss. Ett annat speciellt minne var när vi fick besöka ett samurajcenter i Japan.

Thelma Lundin säger att hon är väldigt nöjd med livet som det ser ut just nu, och att hon inte ångrar att hon satsat på sin hobby. Tanken med tv-serien är att inspirera fler tjejer att börja spela och på sikt öka statusen för tjejlagen.

-Just nu hoppas vi att vi ska kunna fortsätta spela och samtidigt tjäna pengar på vår hobby så att vi kan leva på det. Vi är faktiskt inte långt ifrån, det skulle kunna hända.

En annan förhoppning är att det blir en andra säsong av tv-serien.

-Jag planerar inte så långt framåt, men kommer att hålla på med det här så länge som jag tycker att det är kul, säger Thelma Lundin.

I sommar ställer laget upp i ESWC i Paris igen.

Fotnot: på söndag 25 maj sänds första avsnittet av tv-serien Play Us på MTV.

Fakta

Namn: Thelma Lundin

Familj: Sambo

Ålder: 24

Bor: på söder i Stockholm

Utbildning: Naturvetenskapliga programmet

Fritidsintessen: Counter Strike

Visste du att … Thelma har varit svensk mästare i inomhusfotboll