Linda Klingberg kom till Bangalore i april för att ta steget från telekom-konsult till SAP-konsult. Hon är den första deltagaren i programmet Accenture Academy för SAP Retail i Indien – en satsning som ska hjälpa till att fylla behovet av SAP-konsulter hos Accentures detaljhandelskunder.

- Det är en lokal satsning för Sverige. Detaljhandeln är en nyckeldel hos oss och vi har en del stora kunder där, säger Linda Klingberg.

På svenska Accenture finns cirka 120 konsulter inom detaljhandelsektorn. Eftersom Linda Klingberg alltid tyckt att detaljhandeln är spännande – hon har sommarjobb på Ica, Axfood och Findus ärter i bagaget - tog hon kontakt med sina kollegor där.

- Plötsligt satt jag på ett plan till Indien! Jag vill jobba med systemimplementeringar och då känns SAP naturligt. Att dessutom få koppla ihop det med detaljhandeln som jag gillar är extra roligt, säger Linda Klingberg.

I Indien finns ett så kallat SAP Retail Center där indisk personal jobbar med bland annat nordiska och nordamerikanska projekt som lagts ut till Indien. Linda Klingberg ingår under tre månaders i ett sådant team.

- Jag suger åt mig så mycket kunskap jag kan. Mina indiska kollegor är oerhört motiverade. Och för mig är det en jättefördel att ha jobbat upp ett nätverk här nere när jag kommer hem.

Det är första gången Accenture skickar svenskar till Bangalore för utbildning inom Accenture Academy för SAP Retail. En månad efter Linda Klingbergs ankomst anlände ytterligare en svensk. Linda Klingbergs erfarenhet av samarbetet med det indiska Accenture-teamet är mycket positiv.

- Jag känner mig väl omhändertagen. Mina kollegor är vänliga, hjälpsamma och det är ingen brådska här, allt ordnar sig. Det finns också hög kompetens och många internutbildningar som jag kan haka på, säger Linda Klingberg.

Hur ser då kulturskillnaderna ut? Linda Klingberg nämner först klädseln: indiska kvinnor har betydligt mer färgglada kläder än svenska, något Linda Klingberg hoppas kunna ta åt sig. Och när IT24 träffar henne utanför kontoret i Bangalores utkant är det första gången hon vågat ha kjol på jobbet.

- Det är svårt att veta vad som förväntas. Man får vara lite iakttagande i början och anpassa sig.

En annan kulturskillnad är hierarkierna - många beskriver den indiska företagskulturen som mycket hierarkisk, berättar Linda Klingberg. Det är dock inte något hon har känt av.

- Men jag kanske trampar folk på tårna hela tiden, säger hon och skrattar.