Under det senaste året har användningen av olika communities exploderat i Sverige. Amerikanska Facebook är populärast av alla med cirka en miljon registrerade svenskar. Den här typen av tjänster används främst för att bygga och bevara personliga relationer.

Svenska Lancetown har tänkt ett steg till och byggt en community, eller en marknadsplats, där grundidén är låta människor och småföretagare öppet sälja sina tjänster.

- Jag har under mitt yrkesliv stött på väldigt många som är mångsysslare. Framförallt inom it och reklam och media. Därför ville vi bygga en plats där frilansare, egenföretagare och småföretag kan visa upp sig för kollegor och intresserade köpare, säger George Samuelsson, vd och grundare av Lancetown.

Bakom Lancetown står förutom George Sameulsson även Smallworlds grundare Peter Dinkelspiel vars företag Pendosoft ligger bakom den tekniska plattformen samt Creative Space som skapat design och webbplatsen.

Utvecklingen av sajten startade för drygt ett år sedan. Medlemmarna kan lägga upp en egen profil med en portfoliofunktion där olika typer av utfört arbete kan visas upp. Det finns även en funktion där köparna kan rekommendera personen i fråga och agera som referens inför andra intressenter.

- Just möjligheten att kvalitetssäkra kompetensen och referenssystemet är en av våra styrkor, säger Samuelsson. Jag tycker att vi skapat en mötesplats som rimmar väl med framtiden. Trots att vi bara varit igång ett par veckor får vi in cirka 50 till 100 nya medlemmar per dag utan att ha marknadsfört oss.

Än så länge finns de flesta medlemmarna inom it och media och reklam. Målet är att ha åtta olika branschen fyllda före årets slut. Då ska det finnas tjänster att köpa inom, förutom nämna områden, kultur, musik, hantverkare, underhållning och hushållsnära tjänster.

- Om du är it-chef har köpt tjänster via Lancetown ska du även kunna hitta någon som kan måla ditt staket här. Vi kommer även att ha en funktion som kallas dagens brådis. Om exempelvis ditt nätverk havererar ska du snabbt kunna hitta en nätverksexpert som kan hjälpa dig, säger Samuelsson.

Det är gratis att bli medlem och marknadsföra sig själv. Det är även helt gratis att lägga upp annonser för företag som exempelvis söker folk eller extrajobbare.

- Just nu är det helt gratis att lägga upp annonser men vi funderar på hur vi ska kunna ta betalt. När vi väl har tillräckligt många medlemmar får vi en väldigt intressant målgrupp för annonsörerna. Reklambyråer, webbföretag och mindre it-företag som söker personal är väldigt positiva, säger Samuelsson.

- Vi vill ha rätt personer. Alla ska veta att våra medlemmar är seriösa med seriösa tjänster och produkter som går att använda. Vi vill ha driftiga människor som vill ta betalt och vi uppmanar folk att vara öppna med sina priser

På frågan hur många medlemmar Lancetown siktar på svarar han.

- Jag skulle bli förvånad om vi inte har 10 000 medlemmar inom det närmaste året. Vi ser oss som ett web 3.0 företag