Nintendo har varit de senaste årens hetaste företag i spelbranschen och på spelmässan E3 i Los Angeles. Men i år lyckades inte företaget lyfta taket på samma sätt man gjort tidigare. Nyheterna var bra, men inte sensationella, vilket alla numera förväntar sig av företaget bakom Wii och DS.

Ska man döma av tonen på de tre konsoltillverkarnas presskonferenser är det dock utan tvekan just Nintendo som har störst självförtroende. Alla försäljningssiffror pekar uppåt och alla stora utvecklare vill göra Wii- och DS-spel.

Den kanske största nyheten från Nintendo var ett nytt tillbehör till Wii remoten, en liten kubikformad pryl som heter Motion plus och fästes på Wii-kontrollen.

– Med Motion plus blir känsligheten mycket större, spelet känner av dina rörelser mycket mer detaljerat. Det skapar helt nya möjligheter för utvecklarna, sa Nintendos USA-chef Reginald Fils-Aime.

Tillsammans med Motion plus-kontrollen kommer också en uppföljare till Wii Sports, Wii Sport resorts. Båda kommer våren 09.

Det spel som fick presskåren att mumla lite överraskat var Grand theft auto China town wars, ett spel utvecklat speciellt för Nintendo DS och som utspelar sig i Liberty city.

Ett oväntat vuxet spel för den handhållna spelkonsolen.
Presskonferensen avslutades med att Shigeru Miyamoto, Super Marios skapare och Nintendos frontman, spelade saxofon med sin Wiikontroll. Med spelet Wii music ska alla kunna spela musik bara genom att härma rörelserna en musiker gör.

– Vi ville göra ett spel som alla kan vara med i och ha kul med. Det här spelat har vi jobbat med ända sedan vi började göra Wiikonsolen, sa Miyamoto.

Säga vad man vill om spelet, men det såg fantastiskt gulligt ut när Miyamoto och tre personer ur Nintendo USA:s ledning spelade en japansk sång tillsammans på scenen.

Om Nintendos presskonferens bara var halvlyckad så var Sony snarare en besvikelse. Inga nya tunga titlar presenterades och någon tidpunkt för lanseringen av den omtalade onlinevärlden Home gavs inte.

Bland de spel som presenterades stack ett nytt onlineactionspel för upp till 256 spelare samtidigt ut. Tyvärr har spelet fått den rätt trista titeln Massive action game.

– Playstation 3 kommer säkert att vara framgångsrik på lång sikt, men det kommer vara betydligt jämnare än förra generationen där Sony var helt överlägsna. De är på rätt väg, men det är svårt eftersom Microsoft är så starka och Nintendo differentierat sig. Det känns som om Sony slår ur underläge, säger Martin Lindell, informatör på Dataspelsbranschen.

Några intressanta spel fanns dock med. Det kommer nya Patapon och Loco roco till PSP. På Sony online kommer det nya stora multiplayer rollspelet DC Online där man spelar i ett universum befolkat med superhjältar ur DC:s värld. Efter jul dyker God of war 3 upp.

Intressant nog fortsätter Sony att satsa på Playstation 2 med 130 nya titlar under 2008. Playstation 2 vägrar tydligen gå i graven.