I mitten på juni i år gick den nya lagen om signalspaning igenom. Det var en dyster dag för Amanda Brihed och hon säger att det var en sorglig dag för hela svenska folket.

Amanda Brihed förklarar att hon blev frustrerad över att det inte hände något. Det fanns inte en chans att hon skulle acceptera regeringens massavlyssningsförslag. Därför bestämde hon sig för att ta saken i egna händer. Den 18 juni började internetplattformen och nätverket Svart måndag ta fast form.

– Folk slogs på olika håll. Det behövdes någon som kunde engagera den bredare opionen och organisera en folkrörelse . Det var viktigt att bygga en enad front, ett samlat motstånd. Det är precis det jag har gjort, säger hon som grundare av
nätverket, Svart måndag som genom internet har blivit den stora plattformen för motstånd mot FRA-lagen.

– Namnet är kopplat till vår första demonstration som var en måndag. Den dagen kändes det som att våra rättigheter, vår integritet och demokrati hade tagits ifrån oss.

Engagemanget och drivet att leda motståndet mot FRA-frågan har hon bland annat fått från att ha bott i fem år i Etiopen, där hennes pappa jobbade med biståndsarbete.

– Jag har vuxit upp i en diktatur, där man övervakade och åsiktsregistrerade människor och det vill jag inte vara med om i Sverige. De erfarenheterna sitter fortfarande kvar. FRA-lagen är av ondo, men det finns ett behov av militär spaning. Det är en stor skillnad, säger hon

I nio år har Amanda Brihed jobbat som konsult inom ekonomi och teknikområdet. Erfarenheterna från konsultyrket kommer väl till pass nu när hon leder FRA-upproret.

– Jag är en bra administratör, kan få en organisation att funka och en bra ledare. Jag har gedigen erfarenhet av ekonomi och marknadsföring som är bra att ha, säger Amanda Brihed och fortsätter:

– Internet är dåligt exploaterat för den här typen av arbete. De vägar jag har använt för att sprida budskapet är via Facebook, olika forum och bloggare. Och jag har även jobbat med de politiska partierna. Jag har utnyttjat internet till något som ingen tidigare har lyckats med i politiska sammanhang .

Hur många besökare nätsajten har kan hon inte uppge. Men för att klara av besökstrycket på internetsajten Svart måndag har Amanda Brihed fått byta servrar tre gånger.

Amanda Brihed har tagit en paus från konsultyrket och har sedan lanseringen av internetplattformen jobbat heltid och helhjärtat med att häva lagen.

– Jag lever i första hand på sparkapitalet Jag jobbar från morgon och kväll med det här. Hur länge jag ska orka det vet jag inte. Men det blir en lång semester när det är över, säger hon och förtydligar att det är totalt 20 personer som jobbar aktivt med nätverket.

Enligt Amanda Brihed finns det planer på att formalisera nätverket till förmodligen en stiftelse, vilket innebär att hon kan driva frågan så länge det krävs.

– Lagen kommer att rivas upp. Det råder det ingen som helst tvekan om. Det kommer att läggas upp en motion. Det finns redan i dag en majoritet för det i riksdagen,

Vad händer den närmaste tiden?
– Det finns ett antal lagar i pipeline, som PKU-registret och trafikdatalagringsinitiativet i telekompaketet som vi hoppas stoppa i framtiden

Det finns företag som har lyckats rida på FRA-vågen och tjäna på det, genom exempelvis lansera krypterad internettafik, hur ser du på det?
– Det kan man göra om man vill. Det är bra med krypterad trafik, men det löser inte frågan. Vi måste rädda vår demokrati.