Dagens lansering av Googlemobilen "Dream" eller G1 är startskottet på en intensiv fajt mellan etablerade aktörer och uppstickarna. Det blir en höst med många produktlanseringar och försök att sno marknadsandelar av varandra.

Redan nästa vecka lanserar Sony Ericsson prestigemobilen Xperia X1. Samma vecka väntas dominanten Nokia lansera sin första mobil med pekskärm.

Nu spekuleras det vill i om de lanseringarna sätter press på Apples Iphone.

Än så länge har Apples Iphone 3G fått mest uppmärksamhet men försäljningen har än så länge inte satt några djupa spår i den globala försäljningsstatistiken för så kallade smarta mobiler. Men många väntar sig att försäljningen ökat rejält under tredje kvartalet med tanke på att den nya modellen nådde butikerna den 11 juli.

- Faktum är att Iphone står i en klass för sig, säger Carolina Milanesi, analytiker på Gartner till Financial Times.

Googlemobilen G1 presenteras i dag på en pressträff i New York. Den baseras på plattformen Android. Ett 30-tal it-företag har varit och tagit fram mobilen som tillverkas av taiwanesiska HTC. Först att sälja G1 är Deutsche Telekoms dotterbolag T-Mobile.

Försäljningen väntas dra igång under oktober och mobilen väntas kosta 199 dollar. Vilket är samma pris som för en Iphone i USA.

När det kommer till försäljningen av G1 i Europa är Storbritannien först ut med start i november. Försäljningen i Tyskland dra igång i början av nästa år. Hur utrullningen ser ut i andra delar av världen, däribland Sverige, är än så länge oklart.