Idag är det premiär för Sony Ericssons superhajpade mobiltelefon Xperia X1. Återförsäljare runt om i landet vittnar om rekordstor efterfrågan.

Men svårigheter att få ut tillräckligt många telefoner på marknaden ser redan nu ut att bromsa upp försäjningen ordentligt.

Flera återförsäljare runt om i landet vittnar om betydligt mindre leveranser än väntat. Andra har inte fått några telefoner över huvud taget. Samtliga är överens om att de inte kommer kunna möta efterfrågan på telefonen - som redan vid lunchtid var slutsåld på vissa håll.

– Vi har fått produkten, men inte alls så mycket som vi hade velat. Den kommer definitivt vara slut innan nästa leverans, säger Fredrik Andersson, inköpschef på Expert.

Även Daniel Lindholm, vd på The Phone House, vittnar om mindre leveranser än väntat:

– Efterfrågan har varit bra, folk ringer till och med och frågar efter den. Men vi fick inte alla vi beställt. Jag tror inte att de kommer att räcka till, säger han.

Butikskedjan Aircall, med ett femtiotal butiker runt om i landet, är bland de värst drabbade och har inte fått några Xperiatelefoner alls. Även Dialect-kedjans butiker fick nöja sig med märkbart mindre leveranser än väntat. På andra håll rapporterar enskilda återförsäljare om välfyllda lager.

På Sony Ericsson lägger man locket på. Företagets pressansvarige Gustaf Brusewitz vill varken bekräfta eller dementera leveransproblemen, ej heller berätta hur många telefoner som nått Sverigemarknaden idag.

– Efterfrågan är väldigt hög och det tycker vi är väldigt bra. Nu jobbar vi på att öka produktionstakten. Vi kommer att få ut nya volymer kontinuerligt de närmaste dagarna, säger Gustaf Brusewitz.

Det är inte första gången leveransproblem hotar att skjuta en viktig Sony Ericsson-lansering i sank. När företaget lanserade sin första Walkmanmobil W800 tog det månader innan företaget lyckades få upp produktionstakten tillräckligt för att möta återförsäljarnas krav.

Liknande problem hade redan tidigare drabbat företaget vid lanseringen av succélurarna K750 och T610.

Xperia X1 har kallats Sony Ericssons viktigaste mobiltelefon någonsin. Företaget har tappat ordentligt med marknadsandelar till sina konkurrenter, och enligt analytikerna måste Xperia bli en ordentlig säljframgång om Sony Ericsson ska ha en chans att repa sig på mobilmarknaden.