Kollegorna på Know IT reagerar inte när Sara Nordling sveper förbi med en röd handväska som matchar det röda nagellacket.

Men det har inte alltid varit en självklarhet.

I drygt 39 år levde nämligen Sara Nordling som Daniel Nordling, hade förhållanden med kvinnor och ägnade sig åt typiskt manliga fritidsintressen.

– Jag har alltid varit intresserad av teknik. Som barn lekte jag med radiostyrda bilar och järnvägsmodeller. Jag skruvade isär allt jag kom åt och satte ihop, säger Know ITs tekniska konsult Sara Nordling, som bland annat valde det namnet för att det var passande för en kvinna i hennes ålder.

Ända sedan treårsåldern har Sara Nordling innerst inne anat att hon var annorlunda. Hon ville vara någon annan än killen Daniel Nordling som hon var född till.

– Jag minns att jag önskade mig ett dockskåp och blev så besviken när jag fick ett garage.

Eftersom hon hade ett teknikintresse var gymnasievalet enkelt. Sara Nordling skulle gå teknisk inriktning för att bli något direkt. Eftersom hon hade dyslexi var det viktigt för henne att bevisa för omvärlden att hon klarade av det.

För 14 år sedan var det en vän som jobbade på Ericsson som lockade med henne in testbranschen.

– Det visade sig att jag hade en fallenhet för test, men med åren växte missnöjet på bolaget bland personalen och man tog inte tillvara på erfarenheterna. Detta ledde mig in på konsultbanan och mitt första konsultjobb på Enea.

I stora delar av sitt liv har Sara Nordling brottats med tankar om att hon ville vara någon annan. Det har varit en långdragen process, som har lett till depressioner och till utbrändhet.

– Tankarna tog mer konkret form i samband med en 30 års kris, då jag funderade om jag levde det liv jag vill. I samma veva såg jag en annons i en tidning för grabbar, där det stod ”Vill du bli kvinnan i dina drömmar”, säger hon och menar att det var början på en lång utredningsprocess för att bli godkänd för kliniskt könsbyte.

Däremot har det aldrig varit ett alternativ för Sara Nordling att leva som man i kvinnliga kläder.

– Jag vill vara en kvinna även i t-shirt.

I juni 2007 började Sara Nordling på Know IT, när bolaget köpte upp testföretaget Solution Point. Efter en tid hos den nya arbetsgivaren påbörjade hon sin långa omvandling till kvinna med hormonbehandlingar och hårborttagning. Men det dröjde ända fram till november 2007 innan hon valde att komma ut och berätta för de närmaste kollegorna att hon ville byta kön.

– Jag kände att jag spelade en roll som man, men i mitt inre var jag någon annan. Kände att jag inte kunde hålla det för mig själv längre, säger hon och berätta att reaktionerna från kollegorna har varit odelat positiva, med en mängd nyfikna följdfrågor om hur det går till.

– Jag kan inte påstå att teknikbranschen var ett medvetet val, men omedvetet har jag säkert valt den banan för att förstärka min manlighet, säger hon och förklarar att även på fritiden ägnar hon sig åt typiskt manliga aktiviteter som att fotografera järnvägar. Hon är även medlem i Svenska Järnvägsklubben.

– Många ser mig fortfarande som en grabb i gänget, men nu behöver jag inte spela med. Och numera bjuder även tjejerna med mig på aktiviteter.

I väntan på att Sara Nordling ska få genomgå det slutliga kirurgiska förändringen måste hon i ett år se om hon klarar av att leva som en kvinna. Det eftersom att operationen är oåterkallelig. Sara Nordling säger att inget har känts mer rätt, men i väntan på operationen lever hon i ett gränsland mellan båda världarna.

– Jag har själv haft svårt att inkludera mig bland kvinnorna. Jag tänker på mig själv som mittemellan. Det finns fortfarande en plats där jag tvingas spela man och det är i omklädningsrummet, säger Sara Nordling som numera har en diskret feminin garderob.

Än har inte Sara Nordling ställts inför några fördomar eller negativa reaktioner från den närmaste omgivningen. Hon är däremot inte säker på hur omgivningen kommer att bemöta henne som kvinnlig teknisk konsult.

– Jag har lätt för att hitta uppdrag. Min erfarenhet och kompetens kan inte ifrågasättas. Jag är efterfrågad, men jag kan tänka mig att det kan uppstå obekväma situationer i framtiden, säger Sara Nordling.

Fakta

Ålder: 40 år
Bor: I Enskede
Stjärntecken: Skorpion
Äter gärna: Kinesiskt
Dricker gärna: Rött vin
Reser gärna: Till kulturella resmål
Visste du att… Sara Nordling ansvarar för Sveriges största diskussionsforum för järnvägsfantaster
Det bästa med att vara kvinna: Man kan bland annat klä sig roligare
Boktips: Vete, vapen och virus av Jared Diamonds