I maj 2008 dömdes it-konsulten till 2,5 års fängelse för grovt dopningsbrott. Domen överklagades till hovrätten, men även där bedömdes mannen vara skyldig.

Nu ansöker mannen om nåd hos justitiedepartementet. I första hand vill han att fängelsestraffet ersätts av en villkorlig dom, i andra hand att uppskov beviljas tills i vår. Det för att undvika skador för sin arbetsgivare och samhället i stort, enligt den nådeansökan som it24 har tagit del av.

– I första hand vill jag ju fullgöra mina kontrakt och mina avtal. I andra hand är det ju en fullständig befrielse jag är ute efter, säger mannen till it24.

Mannen jobbar som it-projektledare med ansvar för införandet av en arkiveringslösning på ett svenskt storföretag. Utan honom skulle projektet helt stanna av, säger han till it24. Mer än 60 000 anställda skulle drabbas av stora förseningar i sitt dagliga arbete, med stora ekonomiska förluster som följd.

– Det motsvarar över 14 miljoner mantimmar som går till spillo för att undertecknad inte ens kan få det uppskov som skulle krävas för att klargöra och överlämna min projektledarposition, skriver mannen i sin nådeansökan.

Domen mot mannen gäller grovt dopningsbrott och narkotikabrott. Fängelsestraffet skulle ha påbörjats den 1 oktober i år. Nådeansökan lämnades in i slutet av september och har en handläggningstid på tre till fem månader.

Ett slutgiltigt besked från Justitiedepartementet väntas efter årsskiftet. Tills dess fortsätter mannens yrkesliv som vanligt.

Vet dina arbetskamrater om det här?

– Nej, det är alldeles för känsligt. Jag jobbar på som tidigare, säger han.

Tingsrättens dom i fallet kom redan för tre år sen. Som en direkt konsekvens fick mannen sparken från sitt dåvarande jobb som it-chef, uppger han. Ett fängelsestraff nu skulle återigen rasera den framgångsrika yrkesverksamhet han byggt upp sen domen föll, menar mannen.

– Jag har varit kroppsbyggare och dopad, det sticker jag inte under stol med. Men att få två och ett halvt år för det här är inte rimligt. Jag anser mig redan ha blivit straffad två, tre eller fyra gånger om, säger mannen till it24.