Daniel EK och Martin Lorentzon tilldelades i går priset Årets IT-Entreprenör på den stora it-galan IT Business Awards 2008. De får priset för uppbyggnaden och lanseringen av musiktjänsten Spotify. En tjänst som var rejält hajpad långt före den gick live för ett par veckor sedan.

– Fantastiskt kul, stort tack, säger Daniel Ek när it24 når honom för att berätta att han och Lorentzon fått priset Årets IT-entreprenör.

I dag värderas bolaget till närmare en miljard kronor och planerna för tjänsten är storslagna. I dag finns Spotify i åtta länder i Europa men ska spridas ännu mer inom kort. Bolaget har tecknat avtal med stora aktörer som EMI, Sony BMG. Universal och Warner Music.

Just nu befinner sig Daniel EK och Martin Lorentzon i USA.

– Vi är här och pratar med diverse spännande partners, säger Ek

Hur länge har ni jobbat med Spotify? 
– Vi startade Spotify på Martin Lorentzons födelsedag i april 2006.

Hur fick ni idéen? 
– Vi själva kände ett behov av att kunna spela musik på nätet samt insåg att musikindustrin är en jätteindustri som ännu inte anpassat affärsmodellerna efter hur människor konsumerar musik.

Hur kändes det när tjänsten gick live? 
– Grymt skönt, det är något vi sett fram emot länge.

Vad fick ni namnet i från? 
– Det är en kombination av orden SPOT och IDENTIFY. Vi vill hjälpa användarna att hitta all världens musik.

Hur ser den närmsta framtiden ut? 
– Det är en extremt spännande period vi har framför oss dels för att se hur tjänsten tas emot och dels för konkretiseringen av våra planer.