– Det känns dystert att vi inte fick slutföra rekonstruktionen, säger Jan Rynning som suttit som styrelseordförande sedan mars 2007 med uppdraget rekonstruera Teligent.

Att Teligent tvingades avbryta rekonstruktionen beror på att staten, fackförbundet Unionen, Handelsbanken och Deutsche Telekom inte längre stöder bolaget i processen.

– Det var bara att sätta företaget i konkurs, säger Jan Rynning om det beslut Teligents styrelse tvingades fatta på torsdagen.

Varför de olika parterna dragit tillbaka sitt stöd varierar. Från statens sida handlar det om att de inte vill att vi ska sälja av underskottsavdrag eftersom det innebär en intäktsförlust för dem, förklarar Jan Rynning som väljer att benämna agerandet som tveksamt.

För Handelsbanken är en konkurs ett enklare sätt att få tillbaka pengarna på, medan Unionen stöttat Teligent i rekonstruktionen eftersom processen räddat ett flertal arbetstillfällen. Avgörande var dock Deutsche Telekoms beslut att inte ändra sin fordring på Teligent.

– Vi har helt enkelt inte blivit av med avtalen som tecknades från våren 2004 till 2006, vilket inneburit stora skadeståndskrav. Vi skulle ha kunnat genomföra rekonstruktionen, men det förutsatte en fortsatt rörelsekredit, säger Jan Rynning.

Som ordförande är Jan Rynning påtagligt stolt över de anställda som jobbat på hårt för att rädda så stora delar av bolaget som möjligt trots motgångarna. Genom att ha lyckats sälja av ett flertal verksamheter har Teligent räddat närmare 100 jobb i Sverige och innan allt är klappat och klart handlar det om ett par hundra räddade arbetstillfällen i och utanför Sverige.

– Vi har räddat det som gick. Organisationen ska ha en stor eloge för deras insats, säger Jan Rynning.

I dagsläget har Teligent endast sju anställda kvar som kommer att flytta och avveckla verksamheten ”till the bitter end”. För Jan Rynnings del tar uppdraget för Teligents del slut idag i och med konkursansökan.

– Det har varit oerhört tufft med motgångar hela tiden, säger han om tiden som styrelseordförande, men ryggar inte för att ta sig an ett liknande uppdrag och påpekar att han även tidigare jobbat med många problembolag.

– Självklart kan jag tänka mig det. Även om det är slitsamt är det oerhört tillfredsställande när man lyckas.

Vad tänker du göra härnäst?
– Jag har ju även andra uppdrag, men framförallt tänker jag ta det lite lugnt.