I Audio Video-kedjan ingår ett hundratal butiker som alla drivs på franchisebasis av lokala entreprenörer.

Den nyöppnade webbutiken görs som en gemensam satsning där varje handlare får del av intäkterna mot att man fungerar som supportställe och kontaktpunkt för lokala kunder.

Enligt moderbolaget Electras vd Anders Dahlström vill Audio Video på så vis dra nytta av sina konkurrensfördelar på butiksmarknaden även på webben.

Genom att knyta e-handeln tätt till de lokala butikerna hoppas man att löften om god kundservice och trygghet ska locka kunder till kedjans varumärke även på webben.

– Vi tycker webbhandeln har mognat lite. Tidigare har det bara varit låga priser och lägsta möjliga supportnivå. Nu har prisbilden stabiliserats lite, leveransservice och trygghet uppskattas mer än tidigare av kunderna, säger Anders Dahlström.

– Många vill ha tryggheten i att hämta sin vara i en butik, veta vem man har fått den av och kunna gå tillbaka om man har frågor. Det ger en helt annan relation mellan köpare och säljare, fortsätter han.

I Electrakoncernen ingår logistikbolaget Express logistics, som redan hanterar logistikfrågor åt bland annat Halebop, Viasat och Tre, alla med sina egna onlinebutiker. Den kompetensen kommer väl till pass och ska utnyttjas när nu Audio Video gör sin egen e-handelssatsning, uppger Anders Dahlström.

Audio Video-kedjan omsätter drygt 1,3 miljarder kronor. Det innebär en andel av den svenska hemelektronikmarknaden på ungefär 7 procent, enligt Anders Dahlström.

Vill ni ha samma andel av marknaden på webben?

– Det skulle vara en väldigt tuff målsättning. Vi hoppas ju självklart att det här ska bli vår största butik redan nästa år, sen hur stor marknadsandel det blir får vi se då. Man ska akta sig för att vara för kaxig, säger Anders Dahlström.