Det engelska låneordet netbook tog hem en jordskredsseger i it24:s omröstning om vad det korrekta samlingsnamnet på små, lätta och billiga datorer ska vara.

I skrivande stund har 320 personer röstat i frågan. Av dem föredrar hela 59 procent namnet netbook.

Ultraportabel kommer tvåa med 15 procent av rösterna, och tredjeplatsen går till mini-pc med 12 procent av rösterna.

Endast 7 procent vill skriva om innebörden av termen minidator. Lika många tycker att pyttedator är det bästa alternativet.

Resultatet innebär att pc-leverantörerna och it24:s läsare är rörande överens i frågan. Tre av de fyra stora pc-tillverkare it24 ställt namnfrågan till har valt netbook som bästa alternativ. Bara Fujitsu går emot strömmen, och då med det hemsnickrade alternativet mini-notebook.

Bland de ytterligare förslag som dök upp under omröstningens gång märks fnuttbook, av signaturen /Me och nättbok, av signaturen Jonas Gustafsson.

Som utlovat kommer it24s redaktion hädanefter att referera till de små, bärbara datorerna som netbooks.

Men när det gäller exakt vad som krävs för att kvala in i produktkategorin går dock diskussionens svallvågor fortfarande höga:

”Om datorn väger 1Kg (give or take), har en 9" skärm, SSD samt ett batteri som klarar minst 4 timmars drift - då kallar jag det för netbook :)” skriver signaturen Le Laban.

”Om du även hade skrivit inbyggt 3g-modem och Wifi hade jag hållit med. Själva grejen med en netbook är ju att man skall kunna ta med den överallt och koppla upp sig trådlöst när man vill” svarar signaturen Anakin-S.

Vad tycker du? Följ den ursprungliga diskussionen eller kommentera den här artikeln nedan.