Bildspel. Se Jonas Birgerssons liv i bilder här.

Under måndagen presenterade mjukvarubolaget Labs2 sin delårsrapport för det tredje kvartalet. Förlusten före skatt mer än dubblerades till 5,3 miljoner kronor under perioden, att jämföra med 2,6 miljoner kronor i fjol.

– Det var helt i linje med förväntningarna. Den är inte bra, men inte heller dåligt. Det var inget överraskande, säger vd:n Jonas Birgersson i en kommentar till resultatet.

Under perioden mer än halverades bolagets omsättning. Det eftersom att operatörsverksamheten avyttrades.

– Vi tror inte på operatörssfären. Det är pressade marginaler och man måste dra på sig kostnader för att få en viss intäkt. Med mjukvara har man mycket större täckningsbidrag, säger Jonas Birgersson, som uppger att han känner sig nöjd med att bolaget nu har renodlat sin verksamhet.

När it24 når Jonas Birgersson befinner han sig i Sydamerika sedan drygt en vecka tillbaka. Syftet med besöket är att bearbeta ett par internationella kunder.

– Vi har kommit ganska långt i arbetet. Det kändes bra att styrelsen äntligen tillät att vi kommunicerar lite om det i rapporten, säger Jonas Birgersson. Att inte kommunicera för mycket om bolaget har varit ett medvetet val för att undvika uppskruvade förväntningar, hävdar han.

Jonas Birgersson säger sig ha väntat på exportmöjligheter till bland annat Östeuropa och Sydamerika i över tio års tid. Den utveckling av bredbandsnätet som inträffade i Sverige för många år sedan börjar äntligen ta fart i tillväxtländerna.

– Det här har vi väntat på. När vi får ett internationellt kontrakt kommer det i ett enda slag förändra allt för oss, säger Jonas Birgersson.

Han är helt övertygad om att den internationella affären kommer. Det är bara en fråga om tid.

På frågan om hur länge han ska orka fortsätta i uppförsbacke svarar han:

– Vi visste att det här var ett maratonlopp. Det är ett högriskbolag, men vi har överlevt och nu kommer den stora utbyggnaden utomlands som vi har väntat på.

Vissa skulle säga att det är bättre att lägga ned verksamheten?
– Det där förstår jag inte hur man kan tycka. Om ett lag slutar spela då har man förlorat, säger Jonas Birgersson.

Labs2-aktien tappade runt 17 procent av sitt värde som svar på gårdagens rapport. Men det hyser inte Jonas Birgersson inte någon större oro över.

– Ha ha… det rör sig väl om ett öre. Vi har lite fluktuation i aktien. Resten av världen har gått upp och ner mer.

Det har funnits en del oroligheter kring dina styrelseuppdrag, hur mycket har det påverkat?
– I internationella sammanhang är det inte alls intressant. Det finns säkert aktieägare som har önskat större utveckling. Det finns också personer som inte har hållit sina löften.

Du är en känd it-profil, vad har det inneburit för Labs2?
– Vi hade inte kommit dit vi är nu om vi inte hade haft en historik i Framfab och Bredbandsbolaget.

När få vi se svarta siffror?
– Vi har internt utarbetat en detaljerad plan. Det är absolut möjligt att uppnå.

Hur ska bolaget utvecklas framöver?
– I Sverige ska vi bygga upp ett positivt kassaflöde. Det andra är att vi först ska ut på den internationella marknaden. Det är just exportmöjligheterna som är vår kärnverksamhet. När vi får vår första internationella affär kommer folk äntligen förstå vad vi håller på med.