– Vi har nått en punkt där det inte gick att vänta längre. Det är bättre att vi tar det här nu och löser de problemen senare, säger han.

Cdon blir först ut av de svenska musikbutikerna med en nedladdningstjänst fri från kopieringsskydd. I sortimentet finns nu musik från skivbolagen EMI, Sony BMG, Bonnier Amigo och Playground, vilket totalt ger ett utbud på runt 2,5 miljoner låtar från och med idag.

Dock saknas musik från jättarna Warner och Universal, som ännu inte har gått med på att sälja musik fri från kopieringsskydd i norden. Trots det är vd Mikael Olander övertygad om att Cdon gör rätt som lanserar musiktjänsten redan nu.

I hans ögon är kopieringsskyddet den största anledningen till varför musikförsäljningen över nätet har visat sig så trögstartad.

Bekymmer med just kopieringsskyddad musik står idag för mer än hälften av alla de klagomål och supportärenden från Cdons onlinekunder :

– Tanken med [filformatet] wma är ju god. Det är ju klart att artister ska kunna sälja sina produkter och ta betalt för dem på det sätt de vill. Men det har inte gått att hantera på ett snyggt sätt. Kopieringskyddet har hämmat användandet och ställt till jätteproblem nästan från dag ett, säger Mikael Olander.

– Det är ingen hemlighet att det fortfarande säljs väldigt små volymer över nätet. Vi har de flesta stora bolagen ombord nu och tycker det är bättre att vi gör det här direkt, fortsätter han.
Mikael Olander hävdar att Cdons försäljning av cd-skivor fortfarande ökar, om än blygsamt. Men det handlar om större andelar av en snabbt minskande kaka: branschens totala försäljning halverats sedan toppåret 2001.

Om satsningen på nedladdningsbara låtar faller väl ut tror Mikael Olander att den försäljningen kan stå för halva Cdons omsättning inom ett par år.

Tjänar ni mindre på att sälja låtar utan kopieringsskydd?

- För vår del är det ingen skillnad. Det enda tråkiga är ju at vi inte fått med alla bolagen än, säger Mikael Oleander, men påpekar att Warner och Universal redan har avtal med andra återförsäljare i USA och Europa. Därmed hoppas han att det bara är en tidsfråga innan de är tillbaka även i Cdons utbud.