(Uppdaterad) Asus backar från sitt tidigare besked och meddelar nu att det inte finns några planer på att sluta sälja Linuxutrustade netbooks i Sverige. Läs mer här.

Asus var först ut på svenska marknaden med en Linuxbaserad netbook i form av storsäljaren eee pc. Ett halvår senare vittnar både Acer och Asus om att netbook-kunderna väljer Windows före Linux.

Nu har Asus tagit beslut om att inte sälja några fler modeller med Linux på Nordenmarknaden. Senaste modellen Eee-pc 1000H, som redan funnits ute i några månader, säljs enbart med Windows XP. Likadant blir det för kommande toppmodellen S101.

Enligt Anders Haby, marknadskoordinator på Asus, ligger två huvudsakliga faktorer bakom beslutet: kunderna väljer i allt högre grad Windows framför Linux och Asus har fått för många modeller att hålla reda på i sortimentet.

– Vi har betydligt fler modeller än våra konkurrenter och det är jobbigt att hålla alla i lager. Har vi olika operativsystem blir det ännu fler modeller, och det blir besvärligt att hålla koll på så många olika.

När de då märkte att kunderna valde Windows i allt högre utsträckning strök de till slut Linux helt och hållet ur sortimentet.

– Det finns många som älskar Linux, men den gruppen är inte så stor. Vi har märkt att det är XP som säljer, säger Anders Haby.

Enligt Anders Haby har att en del Linuxförespråkare redan uttryckt besvikelse över beslutet på olika nätforum. Han säger att det är tråkigt att de nu lägger ner Linux, men hänvisar till att företaget i första hand måste tänka på ekonomin.

– Det är ju business. Det går inte rent ekonomiskt att handhålla så många modeller.

Ni var ju pionjärerna på den här marknaden, nu dumpar ni Linux. Vad har du att säga till Linuxanhängarna?
– Om de vill ha en netbook med Linux så får de köpa den från nåt annat land. Men det bästa är ju att de köper en XP-maskin och installerar Linux själva, säger Anders Haby.

Han säger dock att det mycket väl kan hända att Linux återigen dyker upp i sortimentet framöver. I takt med att Asus fasar ut gamla modeller görs det plats för nya, och om behovet finns kan de komma att ta in Linux igen.