Det var i går som Asus meddelade sina planer för Linuxdatorer i Sverige. Anders Haby, marknadskoordinator på Asus, sade då att ”kunderna i allt högre grad väljer Windows framför Linux” och att ”Asus har fått för många modeller att hålla reda på i sortimentet”.

Därför fanns inga planer på att släppa ytterligare netbooks utrustade med Linux på Sverigemarknaden.

Reaktionerna från Linuxentusiasterna lät inte vänta på sig. Artikeln på it24.se har idag över 230 läsarkommentarer.

Men nu backar Asus från påståendet. Två stycken Linuxutrustade netbooks är på väg till Sverige under första kvartalet 2009, heter det nu.

Anders Haby säger att datorerna hela tiden funnits med i planerna:
– Roadmappen kan ju ändras, den är aldrig hundraprocentig. Men nu efter kritiken har vi bestämt att vi verkligen ska släppa de här modellerna.

Men igår sa du att det inte fanns några planer på att släppa fler netbooks med Linux?
– Ja, jag kanske var lite otydlig där, säger Anders Haby.

Har ni ändrat er på grund av all uppmärksamhet som riktats mot beslutet?
– Det är klart att folk har blivit upprörda, och det har vi full förståelse för. Det var Linuxanvändarna, early adopters, som gav försäljningen en skjuts och det blev mycket pr i början.

Asus marknadschef Mikael Koark beklagar det inträffade. Även han medger att kritiken mot företaget spelat in i beslutet. 
– Självklart har vi blivit påverkade av kritiken, därför väljer vi att gå ut med det här nu.

Det senaste budet från Asus är att de två modellerna S101-LX och 901-LX kommer att komma under första kvartalet utrustade med Linux.

– Vi kommer även att fortsätta sälja de tre Linuxmodellerna som redan finns på marknaden (701, 900 och 901), betonar Mikael Koark.

I ett pressmedelande på ämnet säger Mikael Koark att ”det finns fördelar och nackdelar med allt och vi utvärderar kontinuerligt vad marknaden vill ha, allt för att erbjuda våra kunder bästa möjliga lösning”.