Mitt i centrala Stockholm har Bambuser ett av sina fyra kontor. De andra ligger i Malmö, Åbo i Finland – och på nätet.

– Det är inte så att jag tänker att jag sitter på just det här kontoret. Mest tid spenderar jag i det virtuella kontoret, säger Måns Adler, som grundade Bambuser tillsammans med Jonas Vig.

Det virtuella kontoret består av bland annat Skype, mejl och olika sajter.

– Det är tack vare alla kommunikationsverktyg som finns i dag som vi kan driva företaget på det här sättet. Vi har lyckats ta oss såhär långt på 150 000 kronor. För 15 år sedan hade det bara räckt till telefonkostnaderna, säger Måns Adler.

Men trots allt så har de ett fysiskt utrymme på omkring 30 kvadrat i Iqubes lokaler i centrala Stockholm. I den gamla spårvagnshallen delar de kontor med en handfull andra startups. Bambuserkontoret är placerat längst upp i den tolv meter höga byggnaden, mellan säkerhetsföretaget Stej och Mycube, som är inriktat på sociala nätverk.

Det var när Måns Adler höll på med sitt examensarbete på den danska utbildningen kaospilot som idén till Bambuser föddes. Efter en testsändning där de körde en 48 timmars tv-show skapades bolaget i maj 2007. Det blev stor medial uppmärksamhet, bland annat tyska tidningen Der Spiegel rapporterade om projektet.

Tillsammans med barndomsvännen Jonas Vig började Måns Adler att söka efter folk som kunde hjälpa dem genomföra idén tekniskt.

– Vi letade på olika nätforum och hittade Tom Sundström och Martin Storsjö. De hade funderat i samma bana, och hade kompetensen att genomföra det rent tekniskt, säger Måns Adler.

I samma veva kom entreprenörerna Claes Magnusson och Mikael Freudentahl in i bilden. De visste vad som behövde göras i ett nystartat bolag och hjälpte dem med igångsättningen.

– Utan Mickes och Claes hjälp hade jag aldrig orkat dra igång allting, säger Måns Adler.

Ett och ett halvt år senare är Bambuser ett prisbelönt företag med en vida spridd tjänst. 6000 användare, däribland flera medieföretag som Svenska dagbladet och IDG använder Bambuser för att sända livestreamad webb-tv.

– Målsättningen är att det ska bli en enormt använd teknologi och en kommunikationsmodell som används på global nivå, säger Måns Adler.

Fokus har dock alltid varit på de vanliga användarna. Måns berättar att de ofta får förslag om hur professionella aktörer skulle vilja se att tjänsten utvecklas.

– Det kan vara svårt att säga nej till sidospår när man blir erbjuden. Man blir smickrad. Men vi ska inte bygga den professionella verkstaden. Vi vill bygga något som den vanliga Svensson klarar av att använda.

I takt med att användarantalet ökat och tjänsten spridit sig har också personalen ökat i antal. De nya medarbetarna har de oftast hittat bland kompisar och i sitt nätverk.

– Det är viktigt att de som kommer in har rätt personlighet, de måste ha entusiasm och uthållighet. Det sociala är viktigare än kompetens, säger Måns Adler.

Och ingen av de tillfrågade har ännu tackat nej.
– Vi är ju ett av Sveriges hetaste startups, så det är klart att folk tycker att det är kul att vara med. Men vi har inte världens mest säkra tillvaro, så är det vad man är ute efter ska man kanske inte jobba här.

I nuläget är de tio anställda. Ingen vill kalla sig för chef utan det är eget ansvar för alla inblandade som gäller. Jonas Vig har den formella titeln vd, men Måns Adler väljer det enkla epitetet ”grundare”. Arbetet tar avstamp i en stark tilltro på att folk gör sitt yttersta med det område de ansvarar för. Via mejl, Skype och inte minst Bambusersändningar håller de koll på vad de andra medarbetarna gör.

– Jag brukar köra en sändning på morgonen där jag berättar vad som kommer hända under dagen. På det sättet kan de andra hålla koll på vad vi gör här, och vi håller koll på dem, säger Jonas Vig.

– I dagsläget är vi mer som individer som tagit avsprång i samma avsats. Vi är ganska överens om vad målet och visionen är, men vi har olika bild av hur vägen dit tar sig uttryck, kommenterar Måns Adler det föränderliga arbetssättet.

Med flexibla arbetstider och arbetsplatser gäller det för nyanställda att kunna anpassa sig efter rådande företagskultur.

– Man måste ha ett visst mindset för att passa in. Det är svårt att komma in här om man absolut vill jobba nio till fem, säger Jonas Vig.

– Vi har hela tiden fyllt på med kompetens som vi ansett oss sakna och den fysiska positioneringen är inget problem. Att vi till exempel inte anställt någon från Göteborg är för att det inte kommit någon därifrån och sagt att den vill jobba hos oss, säger Måns, som tycker att det bästa sättet om någon skulle vilja jobba hos dem är att dyka upp på plats och säga vad man vill göra.

Flexibiliteten och friheten för med sig vissa nackdelar. Dokumentationen får ofta stryka på foten, och både Måns och Jonas skulle vilja se mer strukturerad dokumentation av vad de egentligen gör. Ibland löser det dock sig självt.
– Varenda Skypediskussion vi har haft har loggats, så man kan gå tillbaka och se vad som sagts, säger Måns Adler.

Det som står närmast på agendan för Bambuser är en redesign av sajten. Vid tidpunkten för besöket sitter utvecklaren Tom Sundström och filar på det sista ändringarna.

– Det ska bli smidigare att använda de features som finns. Till det arbetet använder jag mig av en texteditor, SSH och Rsynk, säger han .

För tillfället har Tom, Jonas och Måns klämt ihop sig vid en gemensam arbetsplats, trots att det står fem tomma skrivbord runtomkring.

– Det är trevligt att sitta nära varandra. Det här med att ha ett skrivbord med skärmar emellan är inte riktigt vår grej. Det är en del av vår företagskultur. Man kan prata mer informellt på det här sättet, säger Jonas, som för tillfället går igenom en överfull mejlbox.

– Jag glömde datorn på kontoret över helgen, så nu har jag en del att ta igen. Det var både skrämmande och skönt att vara av med datorn, men mest skrämmande för att det var så skönt, säger han.

För kontoret i Stockholm betalar de 3500 kronor per plats. Med en person till in i företaget skulle det löna sig att skaffa ett eget kontor.
– Innan vi hade kontoret har vi suttit på café, hemma, på bibliotek och hos vänner. Jag förstår inte vad kontoret har för syfte. Men det är klart, det kan vara skönt att dumpa pappershögarna nånstans, säger Måns Adler.

Framöver finns även en ny teknisk plattform inplanerad och med arbetet med den kommer det inte att funka att sitta på det befintliga kontoret med massa folk runtomkring.

– Då hyr vi in oss på hotell och stänger in oss i en konferenssal så att vi kan fokusera. Vi har ju inte så många platser här, det hade varit annorlunda om vi hade haft ett eget kontor.

Måns Adler konstaterar att skulle de redan ha alla svar på hand och framtiden utstakad, då skulle det inte vara någon utmaning, eller ens mening att fortsätta med företaget.

– Vi lever i en framgångssaga just nu. När motgångarna kommer, ja, då får vi se vad som händer.

Fakta

Via tjänsten Bambuser kan vem som helst sända film via nätet, i direktsändning:

Användaren kopplar upp sin webbkamera eller laddar ner ett program till mobilen, sen är det bara att börja sända.

På sajten kan vem som helst se sändningen, antingen direkt, eller i efterhand.

Det går också att chatta med användaren som filmar eller andra som tittar på sändningen.