Oricanes grundare Mikael Sundström och marknadschef Fredrik Kallioniemi.

En applikation som ger mobilanvändare möjlighet att ta med sig mer än 200 miljoner nummer i sin telefonbok. Det visade programföretaget Oricane upp, i form av en betaversion,
under konferensen Internet bay i Luleå under förra veckan.

– Det är endast fantasin som sätter begränsningarna. Det finns oändligt fler möjligheter med det här, säger grundaren Mikael Sundström.

Enligt Mikael Sundström tar det knappt 50 millisekunder att genomföra ett namnuppslag och det kräver inte mer än mellan 100 och 200 megabyte av minneskapaciteten.

Exakt hur programmet fungerar, hur det kan rymma så mycket information och hur det kan vara så snabbt vill han inte tala om. Det handlar i alla fall om en programvara som gör det möjligt att alltid ha med sig en gigantisk databas i mobiltelefonen.

Mikael Sundström berättar att det inte har tagit mer än fyra veckor för bolaget att ta fram den här mobilapplikationen. Den baseras på en underliggande teknik som kallas för Biocam, en grön energisparande mjukvara.

Bakgrunden till Oricanes och mjukvaran har sitt ursprung i mer än sju års forskning. Mellan åren 1994 och 1997 forskade Mikael Sundström vid Luleås universitet inom ämnet algoritmteorier, om hur man gör datorprogram effektivare. Efter en tid drog hans handledare Svante Karlsson i gång bolaget Effnet, dit Sundström rekryterades.

Effnet-tiden gjorde klargjorde för Sundström om vad det krävdes för framtida produkter, vilket innebär att han återvände till skolbänken 2003.

– Jag hade efter tre år i praktiken väldigt klart för mig vad det krävdes för produkter i framtiden. Jag gick tillbaka och började den här gången målmedvetet forska. Jag ville ha en produkt som gick att kommersialisera, säger han.

I november 2006 grundande han bolaget Oricane, men innan hans avhandling inom ämnet datorlogi publicerades hade han lämnat in sex patenansökningar och därefter har ytterligare tre lämnats in.

Mikael Sundström förklarar att allting har gått i ”rasande fart”. De har inte ens hunnit namnge mobilapplikationen, som för första gången visades upp på konferensen. Än så länge är produkten inte möjlig att köpa, men Mikael Sundström tror att det ska vara möjligt inom ett halvår.

– Man skulle kunna jämföra det här som en turbosats till en bil. Det krävs ingen ombyggnation, säger han.

Men hur, när och i vilken form som vi kommer att se det här i framtiden är bolaget hemlighetsfulla om.

– Vi för i dag diskussioner med ledande tillverkare av datorkommunikationsutrustning både i USA och Asien och inom kort kommer vi att sluta vårt första avtal med en samarbetspartner, vilket förväntas generera intäkter på mellan två och tre miljoner euro under de kommande åren, säger Oricanes marknadschef Fredrik Kallioniemi.

Fredrik Kallioniniemi förklarar att bolaget för diskussioner i flera olika länder som bland annat Australien, Taiwan, Belgien, Tokyo och Holland. I samtliga diskussioner beläggs bolaget med ett sekretessavtal.

– Alla bolag som vi träffar har flaskhalsar, ett problem som de vill att vi ska lösa och därför är det så känsligt. Det här är en drömvärld för dem, säger Fredrik Kallioniniemi och fortsätter:

– Vid varje möte som vi har stärkts vår känsla ytterligare att det snart flyger rejält för oss.

Hur ser konkurrensen ut?
– Vad vi vet så är det ingen som har något liknade. Vi kan redan i dag lyfta in onlinetjänsterna i mobilen. I dagsläget använder man inte resurserna till fullo. Vi kan göra fruktansvärda skillnader. Det här är bara början.

Sundström säger att bolaget än så länge har tagit in sex miljoner kronor i riskkapital och han bedömer att det täcker finansiering behovet en tid framöver.

I dag har Oricane sju anställda som samtliga är delägare. Under den närmsta framtiden tror Sundström att företaget kommer att behöva växa med ytterligare tre personer.

– Det är inte säkert att vi behöver växa i antalet anställda. Det kan vara så att en tänkbar strategi är att gå via partners, säger Mikael Sundström.

Var befinner ni er om fem år?
– Det är lika svårt som att besvara frågan om var vi befinner oss om fem månader. Den teknologi som vi representerar kan adressera hela världens mjukvaruindustri.