På Spotifys utvecklarkontor vid Humlegården i Stockholm sitter ett 40-tal utvecklare och filar på en av Sveriges just nu mest omskrivna webbtjänster. Men för att jobba med att utveckla en musiktjänst är det påfallande tyst på kontoret.

Även om tjänsten bara varit live under ett par månader har det talats om Spotify längre än så. Genom att hålla inne med informationen och låta en utvald skara betatesta tjänsten lyckades de skapa en hajp kring företaget. Ett grepp som, enligt grundaren Daniel Ek, var ganska omedvetet.

– Vi hade ett antal betatestare men vi sa ingenting om tjänsten. Folk fick blogga om den om de ville, men det var absolut inget tvång. Vi lyckades få många människor att prata om tjänsten. Bättre ambassadörer än så går inte att få, säger han.

– Det var inte så att vi tänkte att vi skulle skapa världens uppmärksamhet. Vårt fokus har hela tiden varit på applikationen. Sen hoppades vi på att folk skulle prata om den, men vi blev förvånade över att gensvaret blev så stort som det blev, säger Daniel Ek.

Hajpen kring Spotify har levt vidare även efter att den publika betan släpptes. För att kunna använda gratismodellen behöver användaren fortfarande en inbjudan från någon som redan använder programmet.

– Vi har haft en enorm efterfrågan så vi har haft svårt att skala upp våra tekniska system för att hantera alla användare. Men målet är att det ska bli tillgängligt för alla, och vi håller på att bygga en ny serverhall som ska klara detta, säger Daniel Ek.

För närvarande har de sina servrar utspridda i världen, flest står på huvudkontoret i London, men inga på kontoret i Stockholm.

Ad:n Rasmus Andersson var med och inredde kontoret när Spotify flyttade dit för 1,5 år sedan. Tanken var att ha mycket ljus och luft i lokalerna. Biljardbordet finns där, likaså fotbollspelet och tv-spelshörnan. På väggarna hänger svartvita foton på de anställda, som sitter placerade dem i små öar i den stora lokalen.

– Hela idén med hur vi jobbar är att alla är en del av gruppen. Sitter man isolerad i ett rum så blir det inte att vi pratar med varandra, säger Rasmus Andersson, som varit med Spotify sedan starten.

– De drog ihop det gäng de behövde, och hittade mig genom gemensamma bekanta, är Rasmus förklaring till hur han hamnade på bolaget.

Det var Daniel Ek som grundade Spotify tillsammans med Martin Lorentzon i april 2006. Musiktjänst lanserades i början av oktober i år, och sedan dess har användarna strömmat in.

– Antalet användare växer med 100 procent varje vecka, säger Daniel Ek,

Han vill inte avslöja hur många användare de har i nuläget, men säger att gratisanvändarna är överlägset flest i antal. Betalmodellen är ändå den som drar in mest pengar.

– En betalmodell är i stort sett alltid bättre intäktsmässigt än en reklamfinansierad, men vi tänker att det är bättre att få in pengar på folk som musikindustrin i dag kanske inte tjänar något alls på, säger Daniel Ek.

Daniel Ek och Martin Lorentzon har själv satsat 80 miljoner i bolaget, men Daniel säger sig inte vara intresserad av att dra in massa pengar till bolaget. Det viktigaste är att få ut tjänsten och verkligen få till en tjänst för digital musik som verkligen fungerar.

– Jag bryr mig inte om hur mycket pengar Spotify drar in, utan hur mycket vi betalar ut till artister. Vi känner att vi kommer att bli extremt framgångsrika om vi hjälper till att hitta en fungerande affärsmodell för digital musik.

Spotify har skrivit avtal med alla rättighetsinnehavare som finns representerade på Spotify. Pengarna betalas ut till artisterna i proportion till hur mycket just den artisten blivit spelad.

– Det måste vara demokratiskt och rätt, alla artister får samma ersättning. Men Madonna till exempel kommer ju att tjäna mycket mer än en svensk artist, säger Daniel Ek.

Daniel Ek, som är datavetare i grunden åkte själv runt och skrev avtalen med organisationerna. I nuläge pendlar han mellan att jobba på bolagets huvudkontor i London och i Stockholm.

Utanför Spotifys väggar åker världsekonomin berg- och dalbana, men hos Spotify märks den senaste tidens osäkerhet inte mycket av. De har anställt tio personer bara den senaste månaden och de närmsta veckorna ska 10-15 till in i företaget. Totalt är de ett 60-tal anställda i nuläget.

– Det går bättre än förväntat. Men vi tror på det vi gör. Och musik klarar sig bättre i lågkonjunktur än vad mycket annat gör, säger Daniel Ek.

28-åriga German Martinez Garza är en av nykomlingarna på företaget. Han är ursprungligen är från Mexico City och hade bott i Sverige i två månader när han fick höra talas om Spotify.

– Jag provade tjänsten och blev otroligt imponerad. Det var så användarvänligt och enkelt. Plus att jag alltid har velat arbeta med något inom musik, säger German Martinez Garza.

Han skickade in sitt cv och har nu jobbat på Spotify i tre veckor.
– De har verkligen fått hit de bästa människorna, sådana utan en “Stockholmsattityd”. Jag har varit här i tre veckor nu och jag pratar redan om Spotify som ”vi” och det är fantastiskt

Fakta

Spotify har en reklamfinansierad modell där användaren kan lyssna på strömmad musik via nätet gratis. Användaren får då tillgång till Spotifys musikbibliotek med i nuläget fyra miljoner låtar. Den reklamfinansierade tjänsten kräver en inbjudan.

De har även en betalversion som kostar 99 kronor i månaden. Då kan användaren lyssna fritt och får även tillgång till specialversioner av låtar och möjlighet att köpa konsertbiljetter och andra musikrelaterade produkter.