I tisdags kom beskedet att den svenska mobiltillverkaren Neonode går i konkurs. Det efter att ha legat i företagsrekonstruktion sedan den 22 oktober.

Konkursförvaltaren Hans Öden har inte hunnit gå igenom hela bolagets ekonomin ännu, men att skulderna är betydligt större än tillgångarna står redan klart.

En del av tillgångarna är uppbundna i varulager med mobiler i Indien och Skottland. Där ligger de Neonodetelefoner som kommit ut på marknaden sedan våren 2007 men ännu inte hittat köpare.

Enligt Hans Öden handlar det om ett antal tusen telefoner, som ingen nu vet vad som kommer att hända med.

– De ligger kvar tills vidare, det finns ju inga pengar. Det är en kostnad för Neonode att hämta hem telefonerna, säger han.

Hans Öden har inte hunnit granska avtalen som leverantörerna i Indien och Skottland har med Neonode i detalj, men det blir hans uppgift som konkursförvaltare att försöka få hem telefonerna.

– Jag ska ta hand om de tillgångar som finns och se till att få tillbaka telefonerna till en rimlig kostnad. Jag får bedöma om de går att sälja. Frågan för mig är vad det är för kostnader förknippade med att jag får dem i min besittning.

Företaget som står för lagerhållningen i Skottland har inte fått betalt för de utgifter som de haft. En överhängande risk är att lagerföretagen vägrar släppa ifrån sig telefonerna om inte Neonode först betalar sina kostnader. Hans Öden beskriver det som att telefonerna hålls i pant tills dess att fordringarna betalas.

– Bolaget i Skottland har skött en del av försäljningen så det är personalkostnader och lagerkostnader, säger Hans Öden.

Hans Öden uppskattar de kostnaderna till ett antal hundra tusen kronor, pengar som Neonode i nuläget inte har.

– Min bedömning är att det som netto kommer in i konkursboet, det är småpengar, säger Hans Ödman.

Skulle den situationen uppstå kommer konkursboet bli tvunget att försöka hitta en annan köpare till telefonerna.

– Om det inte finns några pengar så måste det finansieras genom en annan köpare. Då måste vi vänta tills vi får en köpare på det, och då kan vi göra en uppgörelse med leverantören - att de får sina pengar när jag har en köpare.

I Indien är situationen en annan. Där ligger mobiler från Neonode som inte är färdigbyggda än.

– Minneskorten är inte inmonterade. Det kommer att kosta pengar för konkursboet att ta hem även de telefonerna, säger Hans Öden, även om det där inte är fråga om skulder till personal.

Anledningen till att mobilerna hamnade i Indien var ett beslut att satsa på försäljning i landet som togs av Neonodes ledning vid ett tidigare tillfälle.

– Det var meningen att de skulle säljas i Indien, men de har inte blivit sålda.

Anledningen till att Neonode slutligen tvingades i konkurs var att pengarna helt enkelt tog slut, enligt Hans Öden.

– Neonode låg ju under rekonstruktion och försökte få fodringsägarna att omvandla fodringarna till aktier i bolaget. Men många svarade inte ens på erbjudandet, säger Hans Öden.

– Men det bakomliggande problemet var att man sålt för lite telefoner, annars hade det inte varit något problem, säger han.

Hans Öden kommer nu att försöka få verksamheten såld.

– Det är en telefon som är intressant på marknaden rent tekniskt och det kan ju finnas intresse av att driva det vidare. Det är ju inte den bästa tiden att sälja nu. Å andra sidan finns det en del riskkapitalister som kan vara intresserade.

Neonodes svenska bolag har 20 anställda, som nu blir uppsagda i samband med konkursen.