Forumskribenten Kebabbert är en person som i många år har varit aktiv på IDG:s diskussionsforum och argumenterar ofta för öppen källkod.

Det var i samband med att it24 intervjuade Suns Sverigechef Stefan Alariksson till vinjetten Dagens tomte, där han uttryckte en önskan om att få träffa Kebabbert.

Och om han gav sig tillkänna var han välkommen på Suns julfest den 18 december på Barkabygård, för att ta emot en hemlig överraskning.

Efter att artikeln blev publicerad den 11 december framfördes det många gratulationer från övriga kommentatorer, men Kebabbert lyste med sin frånvaro.

Kebabbert berättar att han var bortrest och befann sig utomlands under en veckas tid och hade helt missat uppståndelsen.

– Korvoskar tipsade mig efter att jag hade gjort ett inlägg i en artikel om Open Solaris, säger han och fortsätter:

– Det kändes surrealistisk och bisarrt. Jag trodde inte att det var sant och blev väldigt förvånad.

Kebabbert berättat att han hade mycket blandande känslor i samband med att han läste alla gratulationsinlägg från andra forumskribenter.

– Jag blev också lite betänksam eftersom det blev så stort pådrag. Jag har bara skrivit några öppenhjärtiga kommentarer.

I över tre år har Kebbabert figurerat på IDG:s diskussionsforum och att det just blev det namnet förklarar han så här:

– När jag pluggade på KTH var min kompis är helt tokig i kebab och pratade mycket om ”kebaber” och sen gillar jag även serietidningen Dilbert. Det blev en kombination av båda faktorerna.

Han vill än så länge inte gå ut och berätta sitt riktiga namn.

Hur kommer det sig att du alltid håller Suns fana högt?
– För att jag tycker att Sun gör något som ingen annan stor mjukvarujätte gör. De öppnar upp alla sin kod och det är unikt. Om det visar sig att det går bra för Suns nya modell kommer andra företag tvingas att härma den.

Skulle du vilja jobba på Sun?
– Det skulle jag gärna vilja. Jag har en del strategiska idéer som skulle passa Sun. Just nu sitter jag bra och de har precis sparkat en massa folk, men kanske i framtiden.

Varför brinner du för det här?
– Jag tycker att det är helt rätt med öppen kod. Vi vill ha det för att alla tjänar på det. Det ger valfrihet och man slipper inlåsningseffekter. Jag skulle vilja att Microsoft, IBM, Oracle och andra tar efter Sun och öppnar upp.

Hur känns det att Kebabbert har blivit en kändis?
– Det känns som jag måste skapa ett nytt ”nick” eftersom jag har blivit offentlig. Jag vill inte tona ner mitt språk och verka köpt. Min integritet kommer att ifrågasättas.

På Sun säger Sverigechefen Stefan Alariksson att det var väldigt spännande att äntligen få träffa Kebabbert som han ofta har ägnat en och en annan tanke åt.

Vad fick han i hemlig present?
– Han fick en Sun-ray med inloggningskort och tillgång till vårt democenter så att han alltid kan fördjupa sig i vår verksamhet. Utöver det fick han även ett paket med Suns olika profileringsprylar.

Varför är forumskribenter viktiga för företag?
– Formumskribenter och bloggare har blivit viktiga informationsspridare och opionsbildare. Det blir också som en slags fördjupning i ämnet, men man får även en kritisk granskning av journalistiken.

Fakta

Stjärntecken: Jungfru
Bor: I Kista
Familj Två katter och en flickvän
Utbildning Civilingenjör och mattematikstudier vid Stockholms universitet.
Jobbar: Har jobbat inom finansbranschen sedan examen år 2 000.
Visste du att … Kebabbert har en hälsoblogg
Äter gärna: Frukt och grönsaker
Dricker gärna: Öl och vatten
Läser gärna: Facklitteratur
Medlem på Facebook: Ja
Favorit-it-grej: Solaris.