Kamerexperten.se lockade in kunderna med erbjudanden om superbilliga kameror. Men efter att beställningarna var gjorda och varorna betalda, så har dök det aldrig upp några varor. Nu strömmar polisanmälningarna mot näthandlaren in, uppger Expressen.

Expressen rapporterar om flera kunder som inte fått sina varor, bland annat en man från Stockholm som har beställt julklappar för 7000 kronor.

Med sina låga priser hamnade sajten överst på prisjämförelsesajter som Pricerunner och Priskoll.

Och det är inte bara Kameraexperten som utnyttjar prisjämförelsesajter som marknadsföringskanal. Många företag har satt i system att använda lockpriser för att hamna långt upp i söresultatlistan och på så sätt locka in kunderna till sajten.

Anders Appelkvist, vd på Elektronikbranschen ser att många nätsajter använder lockpriser på fel sätt.

– Det är ett stort problem. Konsumenterna luras att hamna på fel sidor, säger han.

Elektronikbranschen har tagit fram etiska regler för näthandlarna om hur det är lämpligt att använda jämförelsesajter vid lockbud.

– Om det inte finns tillräckligt många produkter ska man skriva att det är begränsat antal. Om det är väldigt få vara ska man skriva ut det exakta antalet, säger han.

Anders Appelqvist är kritisk till hur prisjämförelsesajterna agerar i de här fallen och efterlyser mer ansvar.

– Jämförelsesajter borde ta sitt ansvar. Om de märker att någon använder tveksamma metoder så borde de inte få vara kvar, säger han.

Han föreslår att jämförelsesajterna själva kan gå in och kontrollera trovärdigheten.

– De borde kontrollera och provbeställa produkter. Om det är någon som anger ett pris och inte har det, då borde de tas bort från sajten. I fallet med Kameraexperten så hade den åkt bort och då hade inga konsumenter handlat där.

Att det dyker upp aktörer som Kameraexperten, som inte skickar några varor alls, är ovanligt, enligt Anders Appelqvist. Mer vanligt är att sajterna använder lockpriser för att få in kunderna på sajten genom en vara som helt enkelt inte finns, i hopp om att de ska köpa annat när de ändå är där.