Den som står i startgroparna för att dra igång ett företag kan vinna mycket på att köra igång nu.

– Om man satsar och bygger småföretag i lågkonjunktur så bygger man in en kostnadsmedveten struktur från början. Sen när det vänder har man den kulturen, och då kan man göra resultat, säger Marie Reinius, vd svenska riskkapitalföreningen

Hon ser att en väg att gå i lite sämre tider är att se till att hitta lösningar som blir eftertraktade i lågkonjunkturen.

– De stora drakarna kommer inte att satsa på jättestora investeringar, utan kommer hellre att effektivisera sina befintliga system. Så det kommer att bli lättare att sälja produkter som trimmar och tunar befintliga än att byta ut hela system, säger hon.

Marie Reinius tror även att säkerhet är ett bra område att satsa på.

– Allt som har med säkerhet att göra kommer att vara intressant. I lågkonjunktur ökar även kreativiteten hos skurkarna. I den värld vi lever med snabbare it och öppenhet, så blir också säkerheten väldigt viktigt, säger Marie Reinius.

Nicklas Mattson är chefredaktör för Svenskt näringslivs tidning Entreprenör. Han menar att alla entreprenörer måste vara problemlösare, och en lågkonjunktur är ett problem som man helt enkelt får se till att lösa.

– En lågkonjunktur är ett problem, men man ska inte grotta ner sig i det. Du behöver inte, satsa på att skaffa dig mer kunskap om marknaden. Ge dig istället ut och träffa kunder som om ingenting hade hänt. Marknadsläget får du reda på ändå.

Det håller Marie Reinius med om. Det bästa i ett sviktande ekonomiskt läge är att ge sig ut och träffa kunderna.

– Spendera så mycket tid som möjligt hos kunden. De stora drakarna kommer att spendera mycket tid med att effektivisera sina kostnader, och de kommer att ha fullt upp med det interna. Det ger en möjlighet hos de små att bearbeta marknaden. De som är ute hos kunderna kommer att ha möjlighet att ta hem nya affärer, säger hon.

Hon menar att det gäller att bädda för sig nu. Det ger ett bra utgångsläge när konjunkturen vänder.

– Allt som byggs i lågkonjunktur rids på i högkonjunktur. Har man skapat relationer får man per automatik mer business när det vänder, säger Marie Reinius.

För de företag som behöver ta in mer kapital tycker inte Marie Reinius att man ska sitta och vänta på bättre tider.

– Riskkapital bygger värde, och det är inte bara pengar. Om du tar in ett riskkapital så tar du även in kompetens, möjlighet till internationalisering och deras nätverk. Det gör att om några år är ditt företag värt mycket mer. Riskkapitalet ska hjälpa dig att växa fortare och mer än du kan göra själv, säger Marie Reinius men understryker att det är viktigt att hitta rätt investerare som kan hjälpa företaget att växa på rätt sätt.

Nicklas Mattsson ger tipset till svenska it-entreprenörer att det kan vara läge att se över hur man säljer in sin produkt. Tänk på vad marknaden vill ha, och anpassa säljet efter det.

– Strategin för hur du säljer din produkt, och vad du trycker på, kanske kan ändras. Om du alltid har sålt på effektivitet, så kanske det är prisvärdhet du ska sälja på nu, säger han.

Som chefredaktör för tidningen Entreprenör träffar Nicklas Mattsson ofta företagare i sin vardag. Han säger att det är många som har hört av sig på senare tid och säger att det går bra för deras företag och att de satsar nu.

– Min bild är att många har kommit över den värsta chocken. Jag ser ett stort jävlar anamma hos många företag i Sverige. Man har inställningen att nu kommer vi att jobba för att ta oss ur detta. Gemensamt för de företagen är att de har en attityd där de ser till att lösa problemen.

Fakta

Marie Reinius, vd Svenska riskkapitalföreningen

  • Utnyttja företagets litenhet och anpassningsförmåga.
  • Undvik att gå in i kapitalintensiva projekt.
  • Spendera mycket tid hos kunden och bygg relationer.

Nicklas Mattsson, chefredaktör Entreprenör
:
  • Håll koll på ekonomin och dina kostnader.
  • Var lyhörd för kunderna och var beredd på att anpassa dig snabbt.
  • Satsa på serviectjänster och support i en lågkonjunktur.

Daniel Ek, grundare Spotify och vinnare av Årets entreprenör vid IT business awards:
  • Våga pröva saker, var envis och ha kul.
  • Fokusera. Fråga dig vad det är som spelar roll och gör dig av med projekt som inte fungerar eller kostar pengar.
  • Brinn för det du gör, knyt till dig rätt personer och tro inte på folk som säger att "det är omöjligt".