Mobiljätten Nokias nya målsättning är att bli störst i världen på pekskärmstelefoner. Det meddelar vd Olli-Pekka Kallasvuo i en intervju med Financial Times.

Företaget kommer att lansera flera nya modeller med pekskärmar under 2009 och på så sätt ta ”revansch” på bland andra Apple och Samsung, som på senare tid rönt stora framgångar med pekskärmsmobiler som Iphone och Omnia.

Nokia har varit relativt sent ute med att kontra Apples framgångar med Iphone. Andra tillverkare som Samsung och LG lanserade egna pekskärmsmobiler kort efter det att Iphone gjorde premiär under 2007.

Nokias första mobil med liknande funktionalitet, modellen 5800, lanserades först för ett par månader sedan. Under det andra kvartalet 2009 ska även den pekskärmsutrustade toppmodellen N97 dyka upp i butikerna.

Nokia är fortfarande världens största leverantör av smarta telefoner, med drygt 40 procent av världsmarknaden.

Under det tredje kvartalet 2008 föll dock Nokias försäljning av smarta mobiltelefoner för första gången. Det samtidigt som Apple seglade upp som världens tredje största leverantör av smarta telefoner tack vare Iphone.