På senaste tiden har Palm tappat marknadsandelar. Framförallt Apples Iphone har varit en tuff konkurrent för tillverkarens egna pekskärmstelefoner. Förväntningarna på gårdagens presskonferens på CES-mässan var därför stora, när Palms vd Jon Rubinstein visade upp nya Palm Pre.

Det är en mobil med tryckkänslig skärm, utfällbart tangentbord och 3,1 tumskärm. Bland funktionerna finns 8 GB minne, gps, wlan och en 3-megapixelkamera. Men den stora nyheten är Palms helt nyutvecklade operativsystem med namnet Web OS.

Palm, som tidigare var ledande inom handdatorer och en av pionjärerna inom smartphones, har på senaste tiden tappat mot både Blackberry och Iphone. I ett försök att vända trenden rekryterade Palm under 2007 förra Apple-chefen Jon Rubinstein.

Sedan dess har arbetet med det nya operativssystemet varit i full gång, och det som både marknaden och investerare har väntat på.

Det nya operativsystemet kan integrera allt webbinnehåll under samma gränssnitt. Exempelvis kan alla kontakter från Outlook, Facebook och Gmail ligga i samma lista och man kan se all kontakt man hade med de olika personerna.

Priset på den nya Palm Pre lät Palm i går fortfarande vara okänt.

(uppdaterad) I en intervju med IDG News bekräftar Palms vd Ed Colligan att Pre lanseras i Europa under första halvan 2009.