Palms nya telefon Pre lanseras i Europa under den första halvan av 2009, ungefär samtidigt som premiären i USA. Det bekräftar Palms vd Ed Colligan i en intervju med IDG News på mässgolvet.

Den europeiska modellen kommer att utrustas med 3g istället för ev-do-tekniken som används i den amerikanska förlagan. I övrigt väntas telefonerna bli i stort sett identiska.

Troligt är även att telefonen får stöd för turbo-3g, med nedladdningshastigheter på upp till 7,2 megabit per sekund, skriver IDG News.

Den stora nyheten i Pre är det nyutvecklade operativsystemet web OS, där mejlkonton, sociala nätverk och liknande kan integreras och kombineras. Exempelvis kan alla kontakter från Outlook, Facebook och Gmail ligga i samma lista och man kan se all kontakt man hade med de olika personerna.

Än finns inga uppgifter om vad telefonen kommer få för prislapp.

Under det tredje kvartalet 2008 såldes ungefär 780 000 Palm-telefoner världen över, enligt analysföretaget Gartner. Under samma tidsperiod såldes hela 5,8 miljoner Blackberry-telefoner och 4,72 miljoner exemplar av Apples Iphone.