Avhoppet sammanfaller med att den rådande lågkonjunkturen når hemelektronikbranschen. Efter en aggressiv uppbyggnadsfas och en omsättning som vuxit från noll till drygt en miljard kronor är det nu dags för Komplett att rusta om och förbereda sig på tuffare tider.

– Nu gäller det att förvalta och bygga vidare på verksamheten. Då tror jag att det är nyttigt att det kommer in en ny ledare med erfarenhet av den typen av arbete, säger Ole Sauar.

– Jag fungerar bäst i en uppbyggnadsfas. Det är ett lite annat race nu, fortsätter han.

Under året som gått har Komplett fokuserat på en renodling av verksamheten. Bolaget har stängt ned i England, Frankrike, Tyskland och Österrike samt sålt av sin butiksverksamhet i Sverige för att fokusera på e-handel.

– 2008 har varit ett tufft år för alla aktörer. Vi har som alla andra gjort våra kostnadsreduktioner. Nu är bolaget förberett på en tuffare konjunktur och har en god struktur. Jag känner mig nöjd med hur det ser ut nu, fortsätter han.

Beskedet om avhoppet kommer bara dagar efter att julhandeln och mellandagsrean avslutats, årets i särklass viktigaste period för hemelektronikhandeln. Enligt preliminära siffror från bolaget var Kompletts försäljning i december 2008 sju procent lägre än i fjol.

Ole Sauar säger dock att hans beslut inte har något direkt samband med årets resultat:

– Tajmingen har snarare att göra med att vi varit med om en kostnadsbesparing. Jag känner mig mer bekväm med att lämna bolaget nu än jag hade gjort för ett halvår sedan. Jag kvarstår som en av de största aktieägarna i bolaget och har stor tro på framtiden, säger han.

Ole Sauar startade Kompletts svenska verksamhet år 2000. Då var han 21 år gammal. Den danska verksamhet kom igång sex år senare. Totalt har han arbetat inom koncernen i tolv år.

Företaget har i dag 100 anställda i Sverige och Danmark, totalt 500 anställda. I Sverige och Danmark är omsättningen på ungefär en miljard svenska kronor. Totalt omsätter koncernen ungefär fem miljarder kronor.

Det blir Pål Asbjörn Vindegg som tar över som tillförordnad vd för Komplett. Under vintern påbörjas jakten på en ny vd på företaget.

– Det är jätteviktigt för mig att bolaget fortsätter på rätt väg framåt. Min närmaste tid kommer att gå till att överlämna verksamheten till nye vd:n, fortsätter Ole Sauar.

Själv ser han fram emot en välbehövlig semester, efter att ha ”jobbat dygnet runt i tolv år”. Senare väntar en nysatsning, antingen på egen hand eller tillsammans med partner, men den här gången utanför hemelektronikbranschen.

Att det råder andra tider idag än när Komplett grundades runt millennieskiftet håller Ole Sauar med om. Han tror ändå på en ljus framtid för stora och etablerade e-handlare. Mindre aktörer samt handlare med stort fokus på butiksverksamhet menar han dock får det svårare att överleva:

- De etablerade och solida e-handelsbolagen har ett fantastiskt läge i lågkonjunkturen. De lite mindre konkurrenterna har kanske svårt att hänga med, sen tror jag att butikskedjorna får ta en betydligt kraftigare smäll än vad vi får göra, säger han.