Nästan två år efter lanseringen av Google Apps, en svit med nätbaserade kontorsprogram, drar Google igång ett världsomfattande partnerprogram för att locka till sig företag som vill sälja tjänsten vidare till sina kunder.

Rekryteringen av återförsäljare startade på onsdagen och omfattar även Sverige, enligt information från Google.

Lanseringen är ytterligare ett tecken på Googles ambitioner att utmana Microsoft om företagskunderna. Google Apps innehåller bland annat e-post, kalender, ordbehandling och kalkylhantering.

Företag som blir godkända som auktoriserade återförsäljare kommer från och med mars kunna sälja, anpassa och ge support premiumversionerna av Google Apps som är en direkt konkurrent till Microsofts Officepaket.

Den stora skillnaden är att Googles variant är helt nätbaserad och ingår i sökjättens försök att få fler företag att köpa program som tjänst eller software as a service, saas, som det heter på it-språk.

För att överhuvudtaget kunna konkurrera med Microsoft krävs ett omfattande partnerprogram, enligt analytikerna. Microsoft har exempelvis idag över 440 000 trepartsleverantörer. De svarar för totalt 95 procent av programjättens försäljning, enligt statistik från undersökningsföretaget Gartner.

Google har testat sitt program med 50 återförsäljare i 25 länder och har i dag lyckats locka till sig cirka 200 000 företag som använder premiumversionen av Google Apps. Företagen betalar en avgift om 50 dollar per användare och år.

I ett första skede erbjuds återförsäljarna att köpa premiumversion med en rabatt på 20 procent. Google ställer även upp och stöttar återförsäljarna med utbildning, support och marknadsföring.

Återförsäljarna kommer kunna slå samman Google Apps med sina egna it-tjänster och får ta hand om hela betalningsprocessen.