– Tio, nio, åtta, sju, sex, fem, fyra, tre, två, ett, noll!

– Då kör vi! hojtar Ted Valentin med mikrofonen i handen.

Minutvisaren har trillat över, klockan är tolv. Om ett dygn ska nittio webbentreprenörer fördelade på femtiotvå lag presentera femtiotvå färdiga webblösningar.

Projektet är ambitiöst. Lågkonjunkturen ligger som ett tungt moln över alla branscher. Riskkapitalet har strypts, och vassa tungor talar om att 24 business camp lanserades ”åtta år för sent”.

Under förmiddagen har spa- och konferensanläggningen Hasseludden Yasuragi andats stress. Internetuppkopplingen från Telia höll inte för belastningen. Arrangörerna flänger fram och tillbaka i sina spa-morgonrockar, ringer till bussbolag och andra hotell. Till sist fungerar allt.

Joakim Jardenberg är en av de som flänger mest. Han jobbar på utvecklingsbolaget Mindpark och är huvudsponsor till projektet.

Så fort Ted Valentin lanserade idén till evenemanget på sin blogg var Jardenberg där och kommentade: ”Vi vill sponsra.” Tveklöst.

– Det är den bästa investeringen vi har gjort. Att komma in här och ge ett ansikte till Mindpark inför de här nittio människorna är fullständigt oslagbart. Det jag är ute efter att betala för är hjärnkapacitet.

Han beskriver lågkonjunkturen som en skogsbrand. Ett nytt ekosystem växer fram, och idéer trivs faktiskt bäst i ett kargt landskap.

– I goda tider blir man ”fat and lazy”. Det som saknas i en lågkonjunktur är de enkla pengarna, där man flummar ihop en idé och får två miljoner för att genomföra den. Nu får man människor som brinner för det istället. De som är här har betalat för att komma hit, de är inga handelsstudenter som glider in på en räkmacka.

I korridorerna pratar de unga entreprenörerna om riskkapital. Någon har just fått en nyemission fulltecknad, någon annan har just varit föremål för en DN-intervju. Drömmen att vinna en investering är här i högsta grad levande. Evenemangets andra huvudsponsor, Bonniers idélab B Vision, är reda att agera om de finner något intressant.

Eller som Joakim Jardenberg uttrycker det: ”Vi vill vattna blomman där den står, Bonnier vill gräva upp den och plantera den i sitt växthus.”

– Man kan vända på det, säger Alexander Jamal från B Vision. Vi tillför smart kapital och är engagerade ägare. Vi vill vara med och både koncept- och affärsutveckla de produkter vi går in i. Vill dra nytta av det nätverk vi sitter på. Så kan man också utrycka det.

B Vision startades i april förra året. Tidpunkten kan tyckas olämplig, men enligt Alexander Jamal har de inte märkt av de bistra tiderna. Bonniers söker fortfarande nya möjligheter att distribuera sitt innehåll.

– Än så länge är det ingen större skillnad i inflödet av affärsidéer. Och möjligen kan man tänka sig att det ökar.

Hur är det med utflödet?

– Vi har samma investeringstakt även fortsatt, det har inte förändrats för oss. Vår ambition är att göra ett antal investeringar under året som kommer. För vår del gör den här konjunkturen att vi får bättre och mer slipade idéer till oss.

Är ni beredda att agera om ni hittar något här?

– Absolut.

Klockan är några minuter över tolv. Morgonrockarna är borthängda. Om tjugofyra timmar ska webben vara berikad med projekt som ljudbloggstjänsten listentoblogs.com, spelbloggen.se och karttjänsten roligabarnaktiviteter.se.

Eller vackertvader.se, skapade av bröderna Tomas och Axel Wennström. Där kombineras amatörfoton med väderprognoser. De har måttliga förväntningar.

– Om det funkar, det vet vi inte, säger Tomas. Vi har nog mycket att bevisa innan den här sajten blir uppköpt.