Imorgon inleds konferensen Forum Open Sweden på Kistamässan utanför Stockholm. Där möts 150 representanter från offentlig sektor och 13 utställande företag för att diskutera vikten av öppna program och öppna standarder inom det kommunala och landstinget.

– Vi vill visa exempel på hur det kan implementeras och användas, men också ha diskussioner kring strategi och vägval, säger Mats Östling.

Flera talare är inbjudna till konferensen, som inleds imorgon och avslutas på onsdag eftermiddag. Bland annat kommer flera kommuner och företag diskutera sina erfarenheter av Openoffice, kanske det mest välkända och spridda exemplet på fri och öppen mjukvara inom det offentliga.

Mats Östling själv ser särskilt fram emot Janne Mustonens föredrag på tisdag eftermiddag. Som utvecklingsdirektör för Oulu stad har han arbetat fram en it-arkitektur byggd helt och hållet på öppna program.

Där har vi svenskar mycket att lära, menar han.

– Det vi kallar för standardsystem är ofta väldigt låsta lösningar. Standarder handlar om öppenhet, att kunna byta komponenter. Det finns hela it-arkitekturer som bygger på öppna program. Vi vill naturligtvis lyfta fram den mångfalden, det som har jobbat med det här och exempel på hur man kan komma vidare, säger Mats Östling.

Kan svensk offentlig sektor bli bättre på det än idag?

– Absolut. Det är enkelt att säga att vi använder bara standardprodukter, men då behöver man fördjupa och fundera över vad man egentligen menar med en standard.