Webbkonsulten Peter Forsman har anlitats av .Se, den stiftelse som sköter den svenska toppdomänen på internet. För att undvika en intressekonflikt säljer han av sitt eget domäninnehav. 1007 svenska domännamn slumpas därmed bort till högstbjudande.

Auktionen finns upplagd på Peter Forsmans egen sajt internetsweden.se. Budgivningen är öppen för alla och samtliga auktioner startar vid 1 euro.

– Jag tänkte göra ett litet event av det, utan trösklar så att så många som möjligt kan vara med, säger Peter Forsman

Registreringarna har Peter Forsman samlat på sig under tiden som konsult med domännamn som specialitet. Majoriteten ligger under toppdomänen .nu.

– Jag har via bakvägar lyckats få tag på listor med de domännamn som .nu-domains släppt för registrering varje dag. Jag har lagt ut listorna på internet, men givetvis har jag plockat russinen åt mig själv innan dess. Det är alltså en ganska fet portfölj, säger Peter Forsman.

Bland domännamnen finns flera som är snarlika redan existerande sajter och varumärken på nätet, bland annat dn.nu, hamsterpaj.nu och adwords.nu. Vid flera av auktionerna varnas för möjliga varumärkestvister. I övrigt är inte Peter Forsman orolig:

– Jag ser det inte som mitt problem. Var och en köper efter eget huvud, säger han.

De mest populära domänerna just nu är bank.nu och pengar.nu, med bud på 600 euro respektive 450 euro.

Vilken tror du blir dyrast? 
– Det är ju i det närmaste omöjligt att säga på förhand. Jag skulle tro att bank, pengar och bantning är intressanta. Sen har jag en handfull sökmotorrelaterade namn om optimering och registrering och liknande.

Hur mycket pengar hoppas du få in? 
– Jag hoppas åtminstone nå break-even. Det har kostat mig ungefär 200 kronor per domän med registrering och förnyelser och så vidare. Tar man det gånger 1000 så är man uppe i någonstans runt 200 000 kronor, säger Peter Forsman.

Auktionen pågår tills alla domännamn är sålda. Varje auktion pågår i tio dagar efter det första budet lagts.