När Chris Anderson pratar på en svensk scen för första gången någonsin är han efterlängtad. Bloggosfären har krattat för hans ankomst i veckor, och diskussionerna har gått höga på nätforum och bloggar.

Bland nätfolket har han blivit något av en legend. Chris Anderson är chefredaktör på den amerikanska tidningen Wired, men det är främst för hans idéer i boken The Long Tail som han gjort sig ett namn.

På onsdagskvällen var han i Luftkastellet i Malmö för att prata om den kommande boken Free, som spinner vidare på konceptet i The Long Tail. Fyra dagar tidigare har han färdigställt manuskriptet för Free.

The Long Tail handlade egentligen om det jag tar upp i Free. Men jag visste det inte då, säger Chris Anderson.

Teorierna i The Long Tail går kortfattat ut på att när kostnaderna för lagringsutrymme på nätet i stort sett blir noll, så kan näthandlarna tillhandahålla ett sortiment som inte bara innefattar de mest populära titlarna. När detta övriga material gjorts tillgängligt visade det sig att även dessa säljs i små mängder. Men när många människor köper dem, blir det stora summor i slutändan.

I Free tar han steget längre. Det är inte bara lagringsutrymmet som blir billigare, utan all teknisk utrustning, såsom bandbredd och processorkraft. Kostnaden för det tekniska i att driva en webbverksamhet går mot noll. I en tid där allt fler verksamheter tas till nätet kommer en stor mängd verksamheter att ställas inför en utmaning:

– Allt som kan göras digitalt kommer att bli gratis, säger Chris Anderson med eftertryck.

Lösningen blir att ta betalt för andra saker, sådant som folk är villiga att betala för.

I spelvärlden hittar han flera exempel på att användarna är beredda att betala för sådant som exempelvis sparar tid, ger högre status, eller helt enkelt saker folk verkligen, verkligen gillar.

Han tar upp några möjliga affärsmodeller, som alla går ut på att tillhandahålla gratis material för konsumenten.

I den reklamfinansierade modellen är slutprodukten kostnadsfri för konsumenten, men finansieras av annonsörerna.

”Freemium” blir det när han sätter ihop free och premium. Modellen innebär att man ger bort materialet eller tjänsten till 99 procent av användarna. De resterande är de som är riktigt engagerade i tjänsten, och de får betala för exempelvis en bättre version.

Några kommer alltid att gå över till betalande användare, säger Chris Anderson.

”Gift economy” innefattar tjänster där användarna är med och bygger tjänsten, utan egen vinning. Tänk Wikipedia.

De 600 personerna i publiken lyssnar andäktigt på Chris Anderson. När det blir dags för paneldebatt med ett antal inbjudna svenska entreprenörer, publicister och musiker kommer dock några kritiska frågor.

Lena Glaser, chef för Svti, undrar hur de som publicister ska ställa sig till skrivet material som de även i fortsättningen måste betala för.

– Finns det inte folk därute som kan tänka sig att göra det billigare? frågar Chris Anderson retoriskt.

– 
Menar du att lösningen är att sänka priserna? undrar Lena Glaser.

Se på Youtube, det finns folk som vill göra sakerna gratis, blir Chris Andersons svar.

Chris Anderson återkommer flera gånger till att det är en generationsfråga. När han pratat med folk i hans egen ålder har de varit skeptiska: ”Kan saker verkligen vara gratis?", frågar de sig.

– När jag berättade om det för mina barn blev reaktionen: ”Men lägg av, har du skrivit en bok om DET DÄR? Allt är ju redan gratis”.

Det är också det här som gör att företag måste se upp, menar han. Snart kommer dem som verkligen förstår det här.

– De digitala infödingarna bygger företag som de tycker är meningsfulla, säger han.

Chris Anderson har själv fem barn. Det mest dyrbara i hans liv just nu är hans tid med familjen. Och det är här han finner sin affärsmodell. Boken Free kommer att finnas tillgänglig gratis som mp3-fil. För att kunna tjäna pengar på sina idéer tar han betalt för tiden han lägger på att åka och presentera dem.

Elin Haraldsson, projektledare på Media Evolution som står för arrangemanget, har tidigare uppgett att han tar över en kvarts miljon kronor för ett framträdande.

Malmöpubliken har just fått ta del av det enda turnéstoppet på svensk mark. Slutklämmen från scenen blir en uppmaning till eftertanke.

– Oavsett vad du jobbar med, förr eller senare kommer du att få konkurrera med produkter som är gratis. Vad är din plan?