Peter Sunde är orolig för att rättegångssalarna inte ska rymma alla som vill följa händelserna i tingsrätten. På den egna bloggen Copy me happy, skriver han om en mejlväxling mellan honom, medåtalade Fredrik Neij, advokaten Peter Althin, med flera.

Fredrik Neij skriver:
”Alltså det här fungerar inte, jag vill ha en begäran om riktiga lokaler […] En av sverigest [sic!] största politiska rättegånger i en sal stor som en gymnasieklass […] Jag KRÄVER en sal för MINST 150 personer, varav iaf 20 är reserverade för familj och närstående till oss åtalade, 80-100 till pressen och övrigt till allmänheten.”

Peter Sunde instämmer. Många människor vill komma till rättegången för att visa sitt stöd. Om man får tro diskussionsforum på nätet kommer det att finnas både en orkester, och bjudas på frukost utanför tingsrätten.

Det kommer att bli katastrof första dagen, det kommer att vara många människor utanför, säger Peter Sunde.

När rättegången börjar, måndagen den 16 februari klockan 9.00, är han inställd på att den kan sluta hur som helst. Men det spelar mindre roll. Beslutet kommer att överklagas, oavsett dom, det är han övertygad om.

Rättegången i första skedet handlar mer om politik än juridik. Det är så han ser på det. Därför liknar han tingsrättens dom vid ett tärningskast. Utgången beror på vilka nämdemännen är, och vilka intressen som finns till en fällande dom.

Högre upp i systemet tror han att Pirate Bay kommer att ha rätten på sin sida.

Vi har ju inte gjort något som är olagligt, de facto. Och det finns ju inte ens bevismaterial på att det har skett ett lagbrott. Om man ska bli dömd måste man se till att brottet har begåtts, och det finns ingenting som visar på det. Så ur den synvinkeln är det ganska omöjligt att bli dömd, säger Peter Sunde.

Ordet han själv väljer för att beskriva rättegången med, blir ”mediaspektakel”.

Det är ju underhållande på det sättet. Själva rättegången i sig är inte så viktig. Vi ser det som en stor teaterscen dit det kommer skådespelare. Och så lite biroller, som John Kennedy från Ifpi.

De åtalade är, förutom Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg och Carl Lundström. Enligt Peter Sunde har de inte direkt träffats för att snacka taktik inför rättegången.

Det finns inte så mycket att göra, vi har varit förberedda hela tiden. Vi pratar ju med advokaterna och sådär, men det är mer praktiska saker.

Men en sak är välplanerad. Bussen som kommer att stå utanför tingsrätten, som ett ställe att hålla presskonferenser i, och där det kommer att serveras kaffe och kakor.

Det är en gammal stadsbuss från SL som vi har renoverat och ställt ut i Italien och Belgrad. Det var Piratbyrån som blev inbjuden till en konstbiennal i Italien, och vi ville manifestera vad vi sysslar med. Eftersom vi hänger mycket digitalt så ville vi träffas i verkliga livet. Så vi åkte ner totalt 23 stycken i bussen.

Rättegången kommer att hållas i Stockholm. Peter Sunde bor i Malmö. Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg är båda ute och reser för tillfället. Enligt Peter Sunde kommer de att få avbryta sina resor för att närvara under rättegången. Och en av de jobbigaste sakerna, enligt Peter, kommer bli att hitta någonstans att bo i Stockholm och lägga tid på att vara i rätten.

Det är lite småjobbigt att man måste vara i rätten. Det värsta är att jag blir uppbokad på något, där jag kunde nyttjat tiden mycket bättre. Det tycker vi allihop, säger han.

Vad är det för känslor som kommer upp när du tänker på rättegången?

Åh, vad jobbigt att vara i Stockholm, jag gillar inte Stockholm. Det är väl den största känslan.

Det senaste halvåret har dokumentärfilmaren Simon Klose följt Peter Sunde. Filmen kommer att handla om piratrörelsen och händelserna kring rättegången. De tre personerna bakom av en av världens mest kontroversiella sajter håller på att uppnå kändisstatus.

Kändisar tycker jag inte att vi är. Förespråkare kanske vi kan vara, men…inte kändisar. Men det känns lite underhållande, och konstigt, säger Peter Sunde.

Att det blev just de tre Pirate Bay-killarna som fått stå som frontfigurer för hela pirat- och upphovsrättsdebatten i Sverige tycker han är ”lite tragiskt”.

Det finns väldigt mycket bättre tänkare och intelligentare människor som man borde låtit bli frontfigurer istället. Men vi är ju väldigt verbala på ett sätt som medialt blir tacksamt att skriva om, säger han.

Men han tror också att deras kontroversiella stil har fått svenska upphovsrättsdebatten så pass långt som den kommit. Hade inte de stuckit ut hakan, så hade diskussionen förts på ett mer otillgängligt plan.

Då hade det varit den intelligenta diskursen mellan forskare som hade styrt upphovsrättsdebatten i Sverige. Och den är inte många speciellt intresserade att skriva om. Upphovsrätt överhuvudtaget är ju skittråkigt, säger Peter Sunde.

Men med Pirate Bay har ungdomar satt sig in i frågan. Och det är därför rättegången möts av ett sådant engagemang, tror han. Rättegången blir något konkret att ta fasta på i debatten. 

Om vi får en fällande dom kommer folk att bli ännu mer irriterande på att man inte ens kan få rätt i rättssystemet, då är ju det korrupt. Får vi en friande dom så får vi rätt, och då stärks ju rörelsen av det också. Så här finns ingen annan utväg än att vi vinner på det här politiskt. Vi vill ju bli frikända, men oavsett så vinner vi.