(IT24/MONTE CARLO) På lyxhotellet Fairmont i Monte Carlo sitter det kanalmänniskor i varenda hörn. Distree XXL är mässan där distributörer och tillverkare får speeddejta i 30-minuterspass. Efter mötet är det 10 minuters paus och sen på det igen med nästa möte.

- I dag och i går har jag genomfört 15 möten och imorgon har jag tio till.

Mika Eronen på GNT i Finland ser något trött ut när han pustar ut i en paus mellan alla möten. Han säger att GNT i nuläget är öppna för att ta in nya produktkategorierna, och tycker att mässan är ett bra ställe för att hitta just detta.

Till årets mässa har de kommit något fler utställare och besökare än förra året, men de stora drakarna lyser med sin frånvaro. Enligt mässchefen Farouk Hemraj räknar han med att de haft 20 procent fler besökare om inte avbokningnarna hade trillat in i takt med finanskrisen.

Den enda svenska deltagaren är göteborgsföretaget Krusell som tillverkar datorväskor. Från Finland och Danmark finns även ett fåtal distributörer, men den stora merparten av de inbjudna skandinavierna har tackat nej till att delta.

- Vi bjöd in mellan 150 – 200 personer från Skandinavien. Det är inget problem att hitta dem, snarare att övertyga dem om att komma hit, säger Farouk Hemraj.

Distree startade som en mässa för Östeuropa. 2004 utökades området till även Mellanöstern, och sedan 2007 har även Västeuropa varit inbjudna.

Farouk har en teori om varför svenskarna håller sig borta.

- Mentaliteten i Västeuropa är annorlunda. Distributörerna tyckar att de har tillräcklig med kunder, och tycker inte att det är dem som ska behöva åka till tillverkarna, utan tvärtom tillverkarna som ska söka upp distributören.

- När vi startade i Östeuropa var distributörerna mycket mer proaktiva. De såg en växande marknad och ville ha fler tillverkare, säger han.

Tillverkarna har möjlighet att bjuda in de distributörer de önskar, men det är arrangören Distreee som i slutändan bestämmer vilka som får komma. Och de anstränger sig för att få hit rätt folk. Till exempel ser de till att det alltid är någon som har mandat att fatta beslut i företaget som är på plats.

Farouk Hemraj menar att det är ett guldläge, speciellt för små återförsäljare som sitter på en ny produkt, att bli serverad hundratals distributörer över hela Europa.

I det läget sitter koreanska Neolux. De vill sälja in deras strömsnåla e-pappersläsare.

- Det är väldigt värdefullt för oss, man har tillräckligt med tid att prata med varje distributör och det ger också bra chans till nätverkande, säger vdn Woo-Jong Kang.

Han tycker att det blir extra viktigt att kunna träffas på riktigt när det är en ny produkt de säljer in. Då blir det lättare att visa och förklara hur det fungerar.

- Här finns det kvalificerade deltagare. Det är inte öppet för alla, säger Woo-Jong Kang.

Henrik Matzen är inte riktigt lika överförtjust över mässans första dagar. Han är försäljningschef på danska pc-tillverkaren och distributören Inter-data, och är på mässan för tredje året.

- Jag hittade inte något jättespännande i dag, inga ”wow-produkter”, säger han.

Henrik Mazen ser mässan främst som en möjlighet att hålla sig uppdaterat om vad som händer i branschen, både produktmässigt och affärsmässigt.

Distree XXL pågår mellan 9 och 12 februari. Enligt Farouk Hemroj kommer över 4000 möten att hållas under den här tiden. Nytt för i år är priset som delas ut på onsdag kväll. Då koras bästa distributör och tillverkare inom ett antal olika geografiska områden.