Från 12 miljoner kronor i omsättning 1999, till en miljard under 2008. Cdon har vuxit med i snitt över 60 procent årligen sedan starten, och de lyckas fortfarande med konststycket som i dessa dagar tycks omöjligt. De säljer cd-skivor.

– Vi har tagit andelar på marknaden. Det är en lämplig produkt att sälja på internet, och vi har ett bra sortiment och bra service, säger vd Mikael Olander.

Dvd-filmerna har gått om sedan ett par år tillbaka, men cd-skivan är med marginal den näst största produktgruppen. Försäljningen växer fortfarande. Även om framtiden av naturliga skäl inte är helt ljus.

– Vi kommer fortsätta att ta andelar, och det är fortfarande en stor marknad.

Hur går det med försäljningen av digital musik?
– Den går ganska trögt än så länge. Jag är fortfarande väldigt hoppfull. På sikt kommer det att bli big business. Det är bara en fråga när det kan vända.

Varför är det inte bra nu?
– Det är en för dold produkt, och tjänsten har inte hållit måttet.

The Pirate Bay-rättegången pågår som bekant. Hur ser ni på den?
– Det är klart att jag tycker att man ska betala för produkten. Men om inte produkten eller tjänsten är tillräckligt bra för det pris man vill ta för den, då får man problem. Vi måste erbjuda en produkt som är bättre än vad fildelningen erbjuder. I övrigt tycker jag att 9,90 kronor för en ny singel är ett vettigt pris.

Ni har ändå lyckats sälja cd-skivor. Vilka tips har du till dem som inte lyckas lika bra?
– Det är tufft att vara en renodlad skivbutik i dag. Det finns annars många som framgångsrikt säljer cd-skivor i ett mindre sortiment, men har det som biprodukt. Exempelvis Statoil och Ica Maxi. Antingen gör man som vi, säljer med stort sortiment, eller så får man hitta utvalda titlar som passar målgruppen.

Varför köper folk cd-skivor?
– Alla vill inte lyssna på mp3-spelare. De flesta har fortfarande en cd-spelare hemma. Själv lyssnar jag helst i bilen, då är det lättast att köpa cd-skivor. Ett drömscenario är att man vid ett köp av en cd-skiva får den digitala filen direkt till sin dator, sedan får man skivan med posten någon dag senare. Det här tror jag kommer att hända på sikt. Men hittills har det varit svårt att få med skivbolagen på det.

Hur länge överlever cd-skivan?

– Den kommer att leva länge. Det är inte så att mp3-spelaren ersätter bilstereon eller stereon hemma. Det kan bli så på sikt, men det kommer att ta lång tid. Tittar du på en yngre målgrupp är det ganska självklart att man lyssnar på mp3-filer, men den äldre målgruppen är mer trögrörlig.

När ni startade 1999 var Boxman dominanta på marknaden. Vad gick snett för dem?
– De hade för bråttom. Vi satsade på att driva en affärsverksamhet med minimala förluster. De satsade otroliga pengar på att öppna kontor i alla länder och att växa så snabbt som möjligt. Vi växte också fort, men i en mer affärsmässig takt. Från 100 procent fokus på tillväxt under sent nittiotal svängde det abrupt till ett lönsamhetsfokus. Och då fick många det tufft.

Vad ska en cd-skiva kosta?
– 149 kronor är ett väldigt bra pris. Men sedan är frågan hur länge den kan kosta det. Jag tycker att man ska införa en 99 kronors-prisklass redan efter några månader. Vi borde jobba snabbare med prisaktivering. Prisfrågan har bara uppstått för att det finns ett gratisalternativ i dag. Om man jämför med vad allt annat kostar i dag är en cd-skiva inte dyr.

Hur stor andel av er försäljning utgörs av andra produkter?
– Det är inte officiellt. Dvd är störst, och har dragit ifrån cd. De andra produkterna är en bit efter. Den digitala försäljningen har inte satt fart än. Vi säljer även filmstreaming och digitala spel. Det funkar väldigt bra. Det känns som om konsumenten i dagsläget är mer redo för digital film än musik.

Bredbandsbolaget efterlyste för några veckor sedan ett Spotify för film. Vilken framtid ser du för en sådan tjänst?
– Självklart är det en drömtjänst för konsumenten, men det gäller att finansiera det. Jag har svårt att se att man kan få lönsamhet på en sådan tjänst. Men det kommer säkert att komma någonting åt det hållet, men då kommer det att handla mer om vilka filmer man kommer att få se gratis. För det blir knappast alla.