I Sverige har operatörerna under en längre tid bjudit under varandra i pris för att locka bredbandskunder. Detta har drivit månadskostnaderna långt under en rimlig nivå, vilket har ökat intäkterna, men för operatörerna har det inte varit en lönsam verksamhet.
Under året har även datatrafiken i mobilnätet ökat lavinartat. Detta innebär för operatörerna högre kostnader och mindre intäkter per megabyte.
Prismodellen med fasta priser på mobilt bredband, oavsett hur mycket kunden surfar, fungerar inte längre. Detta anser samtliga operatörer som it24 har varit i kontakt med.
För mobiloperatören Tre sjönk genomsnittsintäkten per kund och månad till 379 kronor under 2008, jämfört med 431 kronor 2007.
– På sikt tror vi att marknaden för mobilt bredband kommer att bli som för vanligt bredband, en trappa med allt högre priser för allt högre hastigheter, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på Tre.
Tre är inte ensamma om att se prisförändringar framöver. I samband med mobilmässan, Mobile World Congress i Barcelona aviserade även Teliasonera att från och med nästa månad ska priserna höjas.
Under 2008 ökade Telia antalet kunder med 135 procent och samtidigt steg intäkterna med 60 procent.
– Volymerna börjar nu bli så stora att det driver ett behov av nya investeringar i nätet, och då behöver vi täckning för kostnaderna och måste höja surfpriserna, sade Kenneth Karlberg, chef för mobilitetstjänster på Telia i samband med pressträffen i Barcelona.
Telia vill främst att storsurfarna som står för cirka 20 procent av datatrafiken ska betala mer. Enligt Karlberg kommer operatören att tillämpa ”olika prissättningar” som kan bygga på hastighet eller volym.
Även Lars-Åke Norling som i förra veckan blev utsedd tillförordnad vd för Telenor Sverige, delar uppfattningen om att det måste ske en prisjustering framöver.
Detta trots att operatören i dagarna var först ut med att erbjuda två mobilabredband kopplat till ett abonnemang. Under februari erbjöd bolaget lockpriset 199 kronor per månad för två personer.
– Vi kommer att jobba mer med differentierade paketeringar och det kan vara så att genomsnittsintäkt per kund tack vare det går upp. Vi ser kort och gått en differentierad produktflora framför oss, säger han.
Lars-Åke Norling vet inte exakt när i tiden som prisjusteringen kommer att ske, men säger att ”det handlar om nästa lansering”.
Lågprisbolaget Tele2s marknadschef Thomas Ekman ser också ett behov av att anpassa priserna och ta mer betalt från höganvändarna.
– Det beror på hur marknaden kommer att utveckla sig, men priserna på mobilt bredband är generellt låga. Produkten behöver anpassa till dem som använder den mycket och de som använder den lite, säger han.
Betyder det att ni kommer att höja priserna?
– Ja, det kommer en anpassning på priset beroende på graden av användning.
Hur hänger det ihop med att ni är ”Born to be cheap”?
– Även om man anpassar priset kan man vara billig. Det finns ingen motsägelse i det.
När höjer ni priserna?
– När och hur det sker beror på hur marknaden utvecklar sig.