Grundarna Christer Smedshammar och Karl Boman i Mondozers lokaler vid Odenplan i Stockholm.

När Iphone lanserades för ett drygt halvår sedan blev det en smärre revolution för arbetet med mobilutveckling. Plötsligt blev det det självkklara sättet att arbeta med mobilprogram och tjänster.

Svenska Mondozer hade vid det här läget fullt upp med sitt eget arbete med javautvecklade widgets för mobiler och missade mycket av den första Iphonehajpen.

– Vi hängde inte på Iphone-racet från början. Men de som var först med Iphoneapplikationer fick väldigt mycket användare på kort tid. Det var nyhetens behag, säger Mondozers grundare och vd Karl Boman.

Han konstaterar att Iphone satte en ny standard för hur mobilutvecklingen kommer att se ut framöver.

– Nokia kommer ut med Ovistore, Google följer efter med Android Market, Microsoft gör likadant. Det kommer att vara standarden för att få ut mobiltjänster och applikationer, säger Karl Boman.

Men Mondozer är numera förberedda. De tänker de inte göra om samma misstag igen. För några månader sedan lade de om sin kurs, och lägger nu allt krut på att utveckla applikationer för Android.

– Vi ser att det är en plattform som har förutsättningar att lyckas. Statistiken för de andra länderna visar att det kommer att ta fart ännu snabbare än Iphone har gjort. Det finns mer funktionalitet och bättre genomtäntkt utvecklingsmiljö i Android. Det är enklare att utveckla helt enkelt.

Strategin blir att ha ett färdigt paket med applikationer för Android Market när den lanseras i Sverige.

– Vi vill vara först när den kommer till Sverige och de marknader vi finns på, säger han.

Det var Karl Boman och Christer Smedshammar som startade Mondozer under 2007, med en önskan om att utnyttja mobilen på ett bättre sätt. Widgetarna som de utvecklar, läggs på skrivbordet i mobilen. Tjänsten är reklamfinansierad, med annonser i widgetarna. Mondozer tjänar också pengar på att utveckla skräddarsydda applikationer till företag. I somras lanserades tjänsten skarpt och i nuläget har de ett 30-tal olika applikationer.

– Alla de som vi har i vår egen tjänst håller på att konverteras till Android, säger Karl Boman.

Mycket av arbetet är redan gjort. Eftersom Android bygger på java, som Mondozer utvecklar i, så är det ett relativt smidigt arbete att anpassa dem för Android.

– Om en implementation tar en månad så tar det längst tid att integrera applikationern mot olika sajter och sätta upp avtal. Att göra själva appen kanske tar en vecka, säger Karl Boman.

Målet är att bli det självklara valet för Androidapplikationer på den svenska marknaden.

– Säg att ett företag tänker att ”Vi vill ha en tjänst till Androidtelefonen, var ska vi vända oss?” Då vill vi vara det självklara valet.