Att musiktjänsten Spotify jobbar på en mobilversion har varit en offentlig hemlighet i flera månader. I dag verkar en lansering ligga nära, efter att ett youtubeklipp visat hur en Iphone-applikation är tänkt att fungera.

Men Spotify är inte ensamma på banan. Telia – som säljer Iphone i Sverige – vill ha ett ord med i laget.

Bolagets musiktjänst Telia music player innehåller för närvarande fyra miljoner låtar. Mot en kostnad av 99 kronor i månaden får användaren obegränsad musiktillgång, oavsett om man laddar ner från mobiltelefon eller dator. Datatrafiken ingår i månadsavgiften.

– Vi vill ha en bred tjänst, och vi har redan i dag det bredaste alternativet på marknaden. Men vi vill så klart bli ännu bredare. Det innefattar även Iphone, säger Ulrika Steg, chef för mobila konsumentaffären på Telia.

För ni samtal med Apple om att få in Telia music player i App store?
– Jag kommenterar inte det.

Men ni vill finnas i Iphone?
– Självklart är det intressant.

Företaget vill inte gå ut med hur många användare tjänsten har för tillfället. Antalet ökar, och responsen är positiv, säger man. En intern målsättning finns förstås, men inte heller den vill Telia offentliggöra.

– Målsättningen är att ha tjänster som kunderna tycker är intressanta. Då vill vi tillhandahålla en laglig tjänst som man både kan ha på datorn och plocka med sig.

I och med att Spotify närmar sig Iphone hamnar Telia i en något invecklad situation. Samtidigt som Spotify konkurrerar med Telia music player kommer tjänsten att fungera som försäljningsargument för bolagets telefonabonnemang. Men det resonemanget vill inte Ulrika Steg utveckla vidare.

– Den dagen det blir aktuellt får vi diskutera det. Först får se vilka program Apple vill släppa in i telefonen.

Förutom Spotify erbjuder även Sony Ericsson och Nokia egna musiktjänster. De är ofta förinstallerade i telefonerna. Telia tror att deras tjänst kan erbjuda fördelar för kunden.

– I konkurrenternas tjänster är kunden ofta bunden till en viss terminal. Byter man terminal tar man inte med sig tjänsten eller musiken. Vi har dessutom ett väldigt stort utbud av låtar. Och i och med att de laddas ner tar det inte så mycket kraft från batteriet.